dunavecse

2018.06.27. 20:00

Dinnyemustra volt Dunavecsén

Az ország egyik legnagyobb egybefüggő és nemzetközi hírű sárgadinnye ültetvényét tekintették meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagjai kedden, Dunavecsén. Roszik Tamás családi vállalkozását megyénk egyik kiemelkedő értékeként tartják számon.

Gulyás Sándor

Roszik Tamás vállalkozó, Dunavecse alpolgármestere, családi gazdasága 1997 óta működik, ami ma Magyarország egyik legnagyobb sárgadinnye-termelő kertészete. A család több nemzedék óta foglalkozik mezőgazdasággal, a '90-es évek közepén próbálkoztak először dinnyeültetéssel, azóta pedig folyamatosan terjeszkednek. „Jól kell tartani a termőföldet, és akkor biztos, hogy ízletes, egészséges gyümölccsel hálálja meg” – vallja Roszik Tamás tulajdonos.

– Eleinte görög és sárgadinnyét termeltünk, később kizárólag már csak sáragadinnyét. Az áruházakba tizenöt esztendeje szállítjuk termékünket, de meghagytuk az alapokat, a friss piac továbbra is a legnagyobb bevételi forrásunk. A kertészetet egy hektáron kezdtük el, ma már 60 hektáron gazdálkodunk, ami országos viszonylatban az egyik legnagyobb területnek számít. Naponta 300-700 mázsa dinnyét szállítunk és értékesítünk. A vállalkozás fő szezonban 70 főnek ad munkát.

A talaj minőségéből adódóan a bő termésre és jobb minőségre alapozunk, nem a koraiságra. A kezdeti nehézségek után az idei esztendőben jó középárban tudunk értékesíteni. A korábbi évekhez viszonyítva magasabb az ár, mivel lényegesen nőttek a kiadások, drágábbak a vetőmagok, a növényvédőszerek, az input anyag, illetve emelkedtek a munkabérek, ám ennek ellenére is nyereségesen tudunk termelni. Cégünk a kereskedelmi vonalat kívánja erősíteni, nagyobb árualapot képezni és megállni helyét a piacon – mutatta be családi a vállalkozást Roszik Tamás tulajdonos.

Dunavecsén kedden az ország egyik legnagyobb egybefüggő és nemzetközi hírű sárgadinnye ültetvényét tekinthették meg a képviselők, a külső tagok és a hivatal dolgozói, ami megyénk mezőgazdaságának egyik zászlóshajójának számít. A látogatás célja az volt, hogy megismerjék megyénk értékeit és felhívják a figyelmet a Bács-Kiskun megyében fellelhető kiemelkedő teljesítményekre.

– Roszik Tamás családi vállalkozása kiváló példája annak, hogy akik vállalkozni akarnak, és megvan hozzá az elhivatottságuk az ország, a megye határain belül is tudnak boldogulni. Ennek jegyében adtuk ki a megyei tanulmányi ösztöndíjat is a szakképzésben résztvevők számára, ösztönözve őket arra, hogy helyben keressék meg megélhetésük forrását – mondta el lapunk érdeklődésére Rideg László, a Bács-Kiskun Közgyűlés közgyűlési elnöke.

Az ültetvénylátogatás és a közgyűlés bizottságainak ülése után, Rideg László fogadóórát tartott a dunavecsei polgármesteri hivatalban. A fogadóórán lehetőség nyílt a négyszemközti, személyes konzultációra a közgyűlés elnökével. Aktuális megyei szintű témák mellett informálódni lehetett a helyi gazdaságfejlesztés lehetőségeiről, megyei ösztöndíj pályázatról, fejlesztésekről, foglalkoztatási és képzési támogatásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!