Baja

2024.03.04. 06:50

Az egészséges életmód 8 alapelvét ismertette Wolfgang Köbel természetgyógyász

Wolfgang Köbel természetgyógyász, fitoterapeuta hormonspecialista a bajai Ciszterci Házban tartott előadást, melynek középpontjában az ember és a gyógyulás volt. A NEWSTART egy angol mozaikszó, összetevői már régóta szolgálnak az egészséges életmód 8 alapkövének bemutatására.

Márton Anna

A szakember szerint fontos, hogy megtanuljunk alkalmazkodni a világhoz, amiben élünk, illetve önállóan, önfenntartó módon tudjuk ellátni magunkat, és ellenállóképesek legyünk, ehhez azonban kellenek az elvek. A nyolc alapelv nem valami titkos gyógymód, egyszerűen a józan észnek az alkalmazása ezen a területen, a testi-lelki egészséget együtt kezelve. 

egészséges életmód, Wolfgang Köbel , természetgyógyász, egészséges életmód
Wolfgang Köbel természetgyógyász szerint az egészséges életmód követői  a tudást a hétköznapi életbe is átültetik 
Fotó: Márton Anna

− Nem arról van szó, hogy szuper étrendet a javaslatunk és utána ebből profitot csinálunk, hanem mindenféle érvényesülési kényszertől függetlenül tanítjuk az embereket arra, hogy igyanak vizet, mozogjanak, egyenek, de ne túl sokat, egészségeset és minőségi táplálékot vegyenek magukhoz. Figyeljenek az élelmiszer összetételére. Nem ülünk föl a propaganda irányzatoknak − mondta hírportálunknak a természetgyógyász. Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja a kiegyensúlyozott látásmódot. Nem állandóan forradalmian új dolgokat kell hirdetni, hanem alapos ismeretekre kell nevelni az embereket.

Táplálkozás: Hogyan főzzünk?

Az egészséges életmód követői a tudást a hétköznapi életbe is átültetik. A nyolc alapelv közül az első a táplálkozás: kiegyensúlyozott, higiénikus, egészséges, mikrotápanyagban gazdag táplálkozást jelent, adott esetben valakinek több, másnak kevesebb állati termék javasolt, az életkortól és állapottól függően. Ugyanakkora hangsúly van az alapanyagokon, mint az elkészítésen. 

A természetgyógyász szerint az emberek sokszor megveszik az ultra drága alapanyagokat, utána ugyanazzal a hibás megközelítéssel olajban kisütik, ami szintén nagyon egészségtelen. Nagyon egyszerű lenne szerinte megtanulni egy módosított pörköltalapot elkészíteni, hogy hogyan kell a vitaminokat és a nyomelemeket megvédeni, anélkül, hogy a konyha levegőjét töltenénk meg antioxidánsokkal. −Nem kell kifőzni az illatokat az ételekből vagy forró olajban megsütni őket, hanem úgy elkészíteni, hogy az értékes tápanyagok benne maradjanak az ételben − részletezte.

Fontos a rendszeres testmozgás

A fiatalok számára intenzívebb, az időseknek pedig könnyű mozgást javasolt. A lényeg, hogy elkezdjünk mozogni és örömmel végezzük. 

Víz: a balneoterápia is fontos

Az egészséges életvitel harmadik elve: a víz, nemcsak a tiszta ivóvízről beszélt, hanem a balneoterápiáról, amelyet régen alkalmaztak a gyógyfürdőkben. − Ma ez teljesen elfelejtett tudomány. Pedig mielőtt az antibiotikumok megjelentek, az emberek leleményesek voltak. A new start módszerben megtanulhatnak házi gyógymódokat, vízkezeléseket amelyeket otthon meg tudnak csinálni. A felső légúti betegségek esetén például a mellkas vasalás felgyorsítja a gyógyulást. 

Mértéket kell tartani, a káros dolgokat mellőzni kell

Következő alapelv: a mértéktartás. Nem feltétlenül azt a fajta logikát követi, hogy mindenből egy picit, abból, ami jó, abból mértéktartóan fogyasszunk, ami káros, abból egyáltalán nem. A dohányzás tiltott, az alkohol szintén, akár a kávé vagy erős szerek, ez a mértékletesség gondolata. 

A megfelelő légzéstechnika elengedhetetlen

A következő alapelv: a levegő. A megfelelő légzéstechnikát emeltem ki. − Ha ilyesmivel jobban megismerkednének az emberek,  sokkal több lenne az egészséges honfitársunk− hangsúlyozta Wolfgang Köbel. Az előadás során kitért arra is, hogy szerinte kétféle ember van: az egyik, aki nagyon lelkes és mindent kipróbál, a másik, aki csak akkor keres fel egy természetgyógyászt, amikor már az utolsó előtti pillanatban van.

Az egészséges életvitel egyik alapja a pihenés

− Kierkegaard azt mondta egyszer, hogy meggyógyulnánk mint emberiség, ha a szobánkban tudnánk maradni. Az emberben van egyfajta telhetetlenség, és ez a tudatos pihenésnek az ellenkezője. A mai ember állandóan keres, mindig többet akar. A vágyai után megy, a nyughatatlan lába elviszi a kocsmába, a szórakozóhelyre, mert vágyik valamire, amiről azt gondolja, hogy otthon nem kaphatja meg. Ma már az interneten is állandóan görgetnek, keresnek az emberek. A nyugtalanság ma még nagyobb mint valaha. Nem tanultak szeretni. Mivel megelőző befektetés nem történik, ezért üres minden. És ezért klikkelgetnek, keresve, hátha valaki még szereti őket. Az emberi kapcsolatok romlása egy olyan fokú nyugtalanság, szorongás hullámot ébresztett. 

A bizalom az egyik legfontosabb tényező

Az ősbizalom eltűnt. A gyógyulás legfontosabb tényezője pedig a bizalom. Az Istenbe vetett bizalom a legfontosabb a gyógyulás felé vezető úton. Sokkal nagyobb szükség van a végső kérdéseket feloldani és a bizalom elvét bevezetni − részletezte a természetgyógyász.

Végül hozzátette: a szeretet gondolata a gyógyuláshoz feltétlenül szükséges. A szeretet egy olyan magatartás, amit mi, emberek magunktól nem tanúsítunk. Csak akkor szeretünk, ha ez nekünk hasznos. Pedig a szeretet döntő tényező. Végső soron az isteni gondolatból jön a szeretet. Isten mondta: úgy szerettem e világot, hogy odaadtam az egyszülött fiamat. Ez az eredete a szeretetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!