Hírek

2007.05.30. 08:26

A fődíj: egy új vese

Hol vannak már azok az idők, amikor egy szoft szexakció jelentette a valóságshow-k csúcsát, s amikor holmi kocsiért, házért, pénzért harcoltak a szereplők. Manapság a tét sokkal nagyobb: olykor a résztvevők élete.

Stanga István

Elképesztő, hogy a nézettségért folyó verseny mi mindenre teszi képessé a televíziós szerkesztőket. Ugye, már a kezdeti valóságshow-k is arról szóltak, hogy valami újat, szokatlant kell adni az embereknek, kihasználva a mindenkiben meglévő, aljas ösztönöket. Hogy mondjuk zsúfoljunk be egy lakásba különféle, lehetőleg extrém, bevállalós figurákat, majd teremtsünk számukra olyan körülményeket, amelyekben kijöhet belőlük mindenfajta állatság. És mindezt mutassuk meg a kinn ülő többségnek a folytonosan „figyelő” kamerák segítségével.

Természetesen ez a recept csak egy darabig hasznlható, elvégre a tévénéző éppen olyan, mint az alkoholista avagy a drogos. Ahhoz, hogy ugyanúgy élvezze a dolgot, egyre nagyobb és nagyobb dózisok, egyre erősebb és erősebb ingerek kellenek. Így aztán a light műsorokat mind vadabbak váltották fel. Hol vannak már azok a régi, szép idők, amikor egy-egy szexjelenetre csodálkozott rá a nagyérdemű? Volt itt már házastárs- és családcsere, plasztikai műtét, sőt, szóba került az is, vajon mennyire érdekelné az embereket egy élőben végrehajtott öngyilkosság. És perverz ötletekben azóta sincs hiány.

Most éppen a Big Brother-t is kiagyaló holland cég indított el egy újabb valóságshow-t, amely óriási vihart váltott ki az amúgy igencsak toleráns hollandusok körében. A műsorban három, veseátültetésre váró beteg verseng egyetlen veséért, amelynek „gazdája” egy halálos beteg, 37 éves nő. Ez utóbbi dönti majd el, ki is lesz a szerencsés, kinek lesz esélye arra, hogy a leghamarabb megmeneküljön.

Mivel a történet jókora indulatokat gerjesztett, a készítők kénytelenek voltak megszólalni. Szerintük egyenesen hasznos, amit csinálnak, mert így felhívhatják a figyelmet a kétségkívül aggasztó szervhiányra (egyébiránt az országban négy esztendőt kell várni a veseátültetésre, s donor hiányában évente kétszázan halnak meg). Noha ez a helyzet kétségkívül tarthatatlan, azt gondolom, a tévések által elmondottak sokkal inkább magyarázkodások, semmint magyarázatok.

De azért ne legyünk álszentek, és ne tegyünk úgy, mintha nem tudnánk: itt bizony nem érzelmekről, hanem kőkemény üzletről van szó. És hát ez idő tájt valamivel kevesebben néznek mondjuk egy verses műsort, mint azt, hogy három szerencsétlen hogyan küzd az életéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!