Hírek

2007.05.29. 18:07

Drágább lesz építkezni a nyáron

Még drágább lesz építkezni, hiszen az első negyedévben tapasztalt folyamatos emelkedés után nyáron átlagosan öt-tíz százalékkal tovább nőhet a különböző építőanyagok ára. Az ablakok 3-4, a cement és a tégla tíz százalékkal drágul.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Nyáron drágul a tégla, a cement és többet kell fizetni a nyílászárókért is
[/caption]Rendezett sorokban tikkadoznak a téglák, színes cserepek és cementes zsákok a Raab-Karcher Tüzép pesthidegkúti telephelyének udvarán. A kora délutáni kánikula és a látszólagos nyugalom ellenére Szepesi Tibor telepvezető beszámolása szerint az elmúlt időszakban nagy volt a nyüzsgés náluk: kamionszámra hordták az építők a téglát és a cementet. Emiatt az említett két építőanyagból hiány van a magyar piacon, a cementre gyakran két hetet is várniuk kell az építkezőknek – tudtuk meg.

A várakozás mellett még az emelkedő árakkal is szembesülniük kell az építkezőknek. A KSH adatai szerint az első negyedévben átlagosan 8 százalékkal drágultak az építőanyagok. Ezen belül a cserép ára 5-8 százalékkal, a kavicsé 5 százalékkal, a cementé 8-10 százalékkal, a tégláé pedig 10 százalékkal nőtt. Legnagyobb mértékben a szigetelőanyagok ára drágultak, azok közül is a kőzetgyapot ára szállt el a leginkább, mintegy 30-50 százalékkal. Egy építkezésnél átlagosan a teljes költségvetés 60 százalékát kell építőanyagokra fordítani, ezért az áremelkedés érzékenyen érinti az építő cégeket és a magánszemélyeket is – magyarázta Szepesi Tibor.

Ráadásul a nyáron további emelésekre kell számítani. A cement további 8-10 százalékkal drágulhat. Ebből kifolyólag a beton ára több mint tíz százalékkal is emelkedhet a következő hónapokban – tudtuk meg Szilvási Andrástól, a Magyar Betonszövetség ügyvezetőjétől.

Az ablakok és nyílászárók drágulására július előtt nem kell számítani, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a duplájára nőtt az üveg ára, és az ablakok előállításához használt fa és PVC is 3-4 százalékkal drágult – véli Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-ablak Egyesület elnöke. Jelenlegi ugyanis túlkínálat van a piacon. A nyáron beinduló építkezések és a panelprogram miatt elkezdődő felújítások hatására viszont várhatóan megnövekszik a kereslet, ami a nyár közepén körülbelül 3-4 százalékos áremelkedésben eredményezhet. Magyarországon évente körülbelül 2,5 millió darab ablakot értékesítenek. Prohászka szerint idén is hasonló keresletre lehet számítani.

Drágulni fog a tégla is: az ország vezető téglagyártója, a Wienerberger július elsején emeli az árait a bizonytalan és kiszámíthatatlan hazai piac miatt. A drágulás konkrét mértékét Rajki Diána, a cég marketing vezetője egyelőre nem tudta megmondani. Információink szerint várhatóan 3-10 százalékkal drágul majd a tégla. A cserepek ára körülbelül 3-5 százalékkal nő – tudtuk meg Kató Aladártól, a Tondach Magyarország vezérigazgatójától.

Még így is Magyarország a legolcsóbb

A viszonylag jelentős áremelkedés ellenére Európa-szerte Magyarországon a legolcsóbb az építőanyag. Egyes becslések szerint hazánkban a környező országokhoz képest körülbelül 20-30 százalékkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni az alapanyagokhoz. Meglepőnek tűnik, de a két új tagállamban, Romániában és Bulgáriában is drágább a tégla és a cement, mint nálunk, sőt, Ukrajnában is többet lehet kapni az építőanyagért, mint Magyarországon. Ráadásul az ugrásszerűen szaporodnak az építőipari beruházások. A legnagyobb gyártók tonnaszám hordják az építőanyagot az említett országok mellett Lengyelországba is. Ez pedig viszonylagos hiányt okoz a hazai piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!