Hírek

2007.05.29. 06:03

Vásárlás karosszékből

Minden második internetező vásárolt már a világhálón, a magyarországi webáruházak forgalma tavaly meghaladta a 30 milliárd forintot. A virtuális vásárlás gyors és kényelmes, az apró részletekre azonban nem árt odafigyelni.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az internetes vásárlás kényelmes és gyors ugyan, de nem árt odafigyelni a megrendelés és a fizetés körülményeire – fotó: Kallus György
[/caption]Kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb – ezek az internetes vásárlás legfőbb előnyei. Magyarországon is egyre többen élnek a modern technika által nyújtott lehetőséggel, és „virtuális áruházakban” barangolva költik el a pénzüket. Egy friss kutatás szerint a hazai internetezők 46 százaléka szokott shoppingolni a világhálón, és közel 900 ezren rendszeresen rendelnek termékeket az internetről. Az elektronikus kereskedelem ennek megfelelően az elmúlt években növekvő részt „hasít ki” a gazdaságból. Két évvel ezelőtt az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma 19 milliárd forint volt, tavaly pedig már megközelítette a 30 milliárdot.

Akárcsak a hagyományos, bolti vásárlás esetében, a digitális világban is érdemes körültekintően tájékozódni, mielőtt nekilát az ember elkölteni a pénzét. Az internetes vásárlás egyik sajátossága, hogy nem látjuk az eladót. Ezért talán az első és legfontosabb teendő, hogy azonosítsuk a honlap mögé bújt kereskedőt. „Csak olyan oldalról vásároljunk, ahol fel vannak tüntetve a kereskedő elérhetőségei, a kapcsolatfelvételhez szükséges adatai” – tanácsolja Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője. Ez azért szükséges, hogy kérdések, problémák vagy reklamáció esetén tudjuk, hogy kihez fordulhatunk.

Vásárlás vagy megrendelés előtt a legtöbb esetben regisztrálnunk kell az adott honlapon, azaz nekünk is meg kell adnunk elérhetőségeinket. A regisztráció során pontos adatokat, helyes e-mail címet, postázási címet adjunk meg, hiszen saját magunkkal szúrunk ki, ha a kereskedő a rossz adatok miatt nem tud minket utolérni, vagy rossz címre küldi az árut. Fontos tudni, hogy a webboltnak csak a vásárláshoz szükséges személyes adatokra van szüksége. Gyanús lehet, ha egyéb azonosítókat is kérnek (például az édesanya leánykori nevét, az ügyfél társadalombiztosítási azonosító jelét, adószámát, bankszámlaszámát), ez esetben inkább keressünk másik webáruházat.

Nagyon fontos, hogy ne csupán a megvásárolni kívánt termék, illetve szolgáltatás árával, hanem a vásárláshoz kapcsolódó összes költséggel tisztában legyünk már a szerződéskötést megelőzően. Első lépésben azt kell ellenőrizni, hogy a megadott ár tartalmazza-e az általános forgalmi adót és a szállítás költségeit. Az online kötött szerződések korántsem tartalmaznak minden részletkérdést. A kereskedők a szerződés tartalmi részleteit az „általános szerződési feltételekben” vagy az üzletszabályzatban rögzítik, ezeket mindenképp olvassuk el.

Az internetes vásárlásnál a fogyasztó az adásvétel előtt a valóságban nem látja a terméket, nem tudja azt kipróbálni, és megbizonyosodni a minőségéről. Éppen ezért, ha mégsem tetszik a kiszállított tévé, vagy kicsi a megrendelt kosztüm, nyolc napon belül elállhat a szerződéstől a vásárló, és visszakérheti a pénzét. Még akkor is, ha kicsomagolta a terméket. A vonatkozó jogszabály – a távollévők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet – értelmében a kereskedő köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb a vételtől elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.

Hogyan fizessünk biztonságosan a hálón?

Az internetes vásárlás szélesebb körű elterjedésének egyik gátja, hogy sokan félnek bankkártyával fizetni a világhálón. Így leggyakrabban még internetes rendelésnél is utánvétellel, postai csekkel, vagy emelt díjas sms-sel fizetnek. Pedig ha körültekintően járunk el, semmivel sem veszélyesebb az internetes fizetés a hagyományos bankkártyás vásárlásnál. Egyre több bank kínál kifejezetten a világhálón való vásárláshoz használható bankkártyát és számlát. Ezek általában csak az interneten történő pénzlevonásra valók. A fizetést csak titkosított honlapon keresztül bonyolítsuk, ahol a kalózok biztosan nem férhetnek hozzá adatainkhoz. A titkosított honlapokat arról ismerhetjük fel, hogy a böngésző címsorában a „https” kifejezést látjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!