Hírek

2007.05.27. 10:06

Öt világrész kalandjai egy helyen

Pihenni mindenki másképp szeret. Van, aki kifekszik a homokos tengerpartra, míg másoknak az okoz élvezetet, ha egy lángoló piramisból kijőve felpattanhatnak a világ legvadabb sárkányára. Akik mind a háromhoz kedvet éreznek, menjenek a spanyol Costa Doradára.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Port Aventura, Európa legnagyobb tematikus élményparkja rengeteg meglepetést tartogat
[/caption]Csak a magyar turisták észjárására specializálódott lélekbúvárok a megmondhatói, miért nem ismert Salou vagy Tarragona itthon. Ha ugyanis a mindenki által látogatott Costa Bravát tekintjük kiindulópontnak, e két üdülőhely nincs is messze. Mindössze 140 kilométert kell autózni ahhoz, hogy a Lloret de Mar gyorsan mélyülő, aprókavicsos tengerpartját felváltsa a Costa Dorada homokos és kellően lankás szakasza, ahol sokkal langyosabb a tenger, és olyan sétányon korzózhatunk, amely még a francia Riviéra híres promenádjainak is méltó vetélytársa lehetne. Ám az igazi látnivaló itt mégis Port Aventura, Európa legnagyobb tematikus élményparkja, amely Tarragona és Salou között fekszik.

Impozáns bejárata előtt hatalmas szökőkút töri ezerféle színre a napsugarat, a rejtett hangszórókból pedig az Indiana Jones-filmek zenéje árad, jelezve a Universal filmstúdióval ápolt szoros viszonyt. A belépő ára kissé húzós (főszezonban a felnőttek tikettje alulról közelíti az 50 eurót, s a gyerekjegy is csak tíz százalékkal olcsóbb), cserébe viszont odabent szinte minden ingyen használható. Hogy felmérhessük a lehetőségeket, a legjobb döntés, ha kezdésnek mindjárt körbeutazzuk a parkot a westernfilmekből ismerős kisvonattal. Mellesleg ezzel már be is neveztünk egy világ körüli útra, hiszen a park területe öt különböző „földrészre” van osztva. Ha gyalog indulunk, először a Vadnyugat világába csöppenünk, ahol folyton dörög a colt és leng a kocsma ajtaja. A bátrabbak leereszkedhetnek a Grand Canyon sebes zuhatagán is, de készüljenek fel, hogy ezt nem ússzák meg szárazon – s ez még csak nem is a sziklák között ide-oda csapódó tutaj számlájára írható. A totális elázást azok a vizet köpő fegyverek garantálják, melyeket a nagyobb zuhogók magaslati pontjaira telepítettek jótét kezek. Bár ezek működtetéséért fizetni kell (öt percre egy eurót), mindig van egy-két kárörvendő kísérő, aki szívesen áldoz erre.

A vadnyugati kalandok után Mexikóba vezet az út. Itt már gyomorszorító látványosságok is vannak. A Tűz Templomának nevezett hatalmas piramisban például úgy érezheti magát a látogató, mintha a már zenében megidézett Indiana Jones mellé csöppent volna. Sajnos a kísérőnkül szegődött kincskereső lány csúnya véget ér, az alvilág démonai lerántják magukhoz a fortyogó mélybe, miközben körülöttünk minden lángba borul. Ám alighogy megmenekülünk az utolsó pillanatban megtalált titkos kijáraton, máris szemünk elé tárul egy másik próbatétel: a Hurican Condor. Ez egy óriási torony, ahol az „áldozatot” 42 emelet magasra viszik, egy csőbe helyezik, majd egy ősi áldozati legenda történetébe burkolva 112 kilométeres sebességgel a mélybe taszítják.

A Mexikóval „szomszédos” Kínában eleinte úgy tűnik, hogy nyugalmasabb az élet. A kicsik teacsészéknek álcázott körhintába ülhetnek, s a waitan nevű bambusztetejű hajók is békésen szállítják a megkönnyebbült utasokat. De vigyázat! Mindez csupán altatás, andalító szemfényvesztés! A békés látnivalók mögött ugyanis ott tombol a hatalmas Dragon Khan. Ez nem más, mint Európa legvadabb hullámvasútja, amelynek már a látványába is beleszédül az emberfia. A szerkezet 45 méter magasra visz fel, az 1,3 kilométer hosszú utat pedig villámsebességgel vágtatja végig. Összesen nyolc teljes fordulatot tesz a benne ülőkkel, s ez a park megnyitása idején még világrekord volt. Hatásáról mindent elmond a bebiztosított kocsikból kikászálódók arcszíne.

Ezek után a Polinéziába átsétálók számára már valóságos felüdülés a Kon-Tiki hajóhinta, illetve a hasonló vízicsúszda, melyek élvezetét tahiti viseletbe öltözött – vagy vetkőzött, ez nézőpont kérdése – lányok emelik. Az ötödik világrész, vagyis a Mediterránum már csak afféle levezető a távirányítású kishajókkal és a színes esti FiestaVentura előadással. Bár az egész napos program eléggé megerőltető, érdemes megvárni az estét, Port Aven-tura mesevilágában ugyanis minden napot káprázatos tűzijátékkal búcsúztatnak. Egyetlen hátránya van csak a helynek. Onnét kezdve, ahogy kilépünk a kapuján, a gyerekeknek csak egy témájuk van: mikor jövünk ide még egyszer?

Változatos támadások a pénztárca ellen, avagy a tíz eurós fényképek csábítása

Bár Port Aventura attrakcióinak használatát a belépőjeggyel kifizetjük, ez nem jelenti azt, hogy a látogatás során ez lenne az egyetlen jelentősebb kiadás. A parkban profi módon szinte minden a pénztárcánkat „támadja”. A leggyakoribb csábítást a fotók jelentik: fényképeznek a bejáratnál, a hullámvasúton, a vízi show közben, s bizony a családok többnyire vevők a csemeték remekül elkapott pillanataira, melyeket digitális képernyőkről lehet kiválasztani. Ez nem olcsó mulatság, hiszen egy fotó ára 10 euró körül van. A park 34 étterme sem a legolcsóbb kategóriából való, bár az önkiszolgáló pultoknál egytálételt is lehet venni: egy rántott csirkecomb körettel és üdítővel 11 euró. A különböző szerencsejátékokért, a vizes játékokon ülők vízipisztolyos lelocsolásáért és a távirányítású kishajók használatáért alkalmanként 1–2 eurót kell fizetni. Az étel és a frissítők a mexikói La Cantina nevű étteremben a legolcsóbbak, ami természetesen a legmesszebb fekszik a főbejárattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!