Hírek

2007.05.24. 15:40

Lomnici fegyelmi bizottságot akar

BAMA

Elsőfokú országos fegyelmi bíróság működtetését kezdeményezi Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke. Csütörtökön, egy debreceni sajtótájékoztatón kijelentette: „az igazságszolgáltatásba vetett bizalom a jogállamiság fundamentuma". Hozzátette: tavaly javult a bírák és a tisztviselők fegyelmi helyzete, de a gyakorlati tapasztalatok alapján át kell tekinteni a fegyelmi eljárás jelenlegi rendszerét.

Ezért, s a fegyelmi eljárás egységesebbé tétele érdekében javasolja a főbíró, hogy a fegyelmi ügyekben eddig első fokon eljáró megyei fórumok helyett egységes elsőfokú fegyelmi testület jöjjön létre. Lomnici Zoltán elmondta: tavaly a bírákkal szemben alkalmazott írásbeli figyelmeztetések, illetve a bírák ellen kezdeményezett fegyelmi-, szabálysértési- és büntetőeljárások bírói létszám 1,2 százalékát érintették.

Lomnici Zoltán azt is kezdeményezte, hogy szeptemberben a Debreceni Városi Bíróságon tartson kihelyezett ülést az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. Ennek indoklásául elmondta: a Debreceni  Városi Bíróság épülete ítélkezésre alkalmatlan, sok esetben életveszélyes, s megkezdődött a rossz műszaki állapotú épület süllyedése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!