Hírek

2007.05.21. 14:15

Távozik az NBH főigazgatója

Felmentését kérte a Gyurcsány Ferencnél Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. A miniszterelnök május 31-i hatállyal elfogadta a főigazgató kérelmét, amit a szocialisták délelőtti frakcióülésén be is jelentette.

BAMA

Galambos döntéséét azzal indokolta, hogy az utóbbi időben több jogos kritika is érte az NBH-t. Ez utóbbiak közül az egyik, eset, amelynek alapja a Magyar március 24-i, „Művelet: újságírókat zaklat az NBH” című cikke. Ebben a lap a következőt írta: „Az NBH munkatársai jelentek meg lapunk újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt.” Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető és a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter az ügy tisztázásáért vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy az eljárás törvényes, de szakszerűtlen volt és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Emiatt belső vizsgálatot indított Galambos Lajos főigazgató, és a vizsgálat jelenleg is folyik.

A főigazgató meglátása szerint összevonásokra és átszervezésre van szükség a szervezet racionálisabb, ésszerűbb és hatékonyabb működése érdekében és csökkenteni kell a vezetők számát is. Ezen reformokat az MTI információi szerint már nem ő akarta levezényelni, hanem helyét átadja egy fiatalabb vezetőnek.

Az új főigazgató kinevezéséig megbízottként Laborc Sándor ezredes, a főigazgató műveleti helyettese irányítja a Nemzetbiztonsági Hivatal munkáját. Galambos Lajost 2004. július 27-én nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójává az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!