Hírek

2007.05.21. 09:14

Nem az én étlapom

Az ember többnyire a kikapcsolódás szándékéval ül le a televízió elé. Ám ha azt látja, hogy ott ugyanaz a terméketlen, indulatoktól sem mentes vita zajlik, mint ami annyira jellemzi a közéletet, elmegy a kedve az egésztől.

Stanga István

Ma is szívesen emlékszem vissza Kepes András műsorára, a Desszertre. Tudják, amelyikben a műsorvezetőn kívül megjelent még vagy két-három vendég, hogy aztán egy vendéglátóhelyen, némi kévé vagy sütemény mellett elbeszélgessenek a világ dolgairól, saját életükről, élményeikről. A műsor méltán volt népszerű a nézők körében, hiszen érdekes emberek érdekes diskurzusát láthattuk, emellett az egész programot belengte valami nyugodt derű, jókedv.

Éppen ezért vártam sokat a Desszert hasonmásától, a közszolgálati televízión elindított A la Carte-tól. Az alapkoncepció itt is ugyanaz, akárcsak a képvi világ, ám néhány eltérést is megfigyelhetünk. Egyebek mellett azt, hogy a házigazda, Szombathy Pál több (hat) beszélgetőpartnert hív meg, s hogy a téma majd minden esetben a politika. S van aztán még egy különbség, ami szerintem inkább a műsor hátrányára válik. Mert a Kepesnél megtapasztalt nyugalomnak itt se híre, se hamva.

Vegyük csak példának a most vasárnapi beszélgetést. Sajnos, ugyanazokat a megmerevedett álláspontokat, az olykor kitörő, máskor nagy nehézségek árán visszafogott indulatokat figyelhettük meg, mint amilyenek körülvesznek bennünket, s mint amilyenekből már éppen elegünk van. Lehet, hogy csak engem idegesít, de valahogy nem szívesen nézem az egykori MSZP-s, ma a Hír tévében műsort vezető Csintalan Sándor és Sárközy Tamás jogászprofesszor nem mindig finom pengeváltásait, vagy Csath Magdolna közgazdász és Mandur László országgyűlési alelnök ellentéteit, és még hosszasan sorolhatnám.

Persze, még a konfliktusokat is elviselném, ha látnám, hogy a viták vezetnek valahová. De nem. Ugyanaz játszódik le ennél a vendéglői asztalnál kicsiben, mint mondjuk a T. Házban, vagy másutt az országban, ahol különféle pártállású és világnézetű emberek próbálják meggyőzni egymást, a siker legkisebb esélye nélkül. S mivel mindenki csak a magáét szajkózza, oda sem figyelve a másikra, az indulatok el-elszabadulnak.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem anyázásból, egymás cseszegetéséből bőven elég annyi, amennyi a hétköznapokon rám zúdul. Nem hiányzik, hogy még vasárnap este is ezzel traktáljanak. Éppen ezért remélem, valami más, valami gusztusosabb is akad azon az „étlapon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!