Hírek

2007.05.19. 17:09

Gyurcsány lefejezi a rendőrséget

Egy helyszínelő félmillót lopott, tizenhárom autópályaőrt autómentők fizettek le, rebiszesek megerőszakoltak egy fiatal nőt: a rendőrség elmúlt heti mérlege. Mára az egész társadalomban megrendült a rendőrökbe vetett bizalom.

Europress-összeállítás

Egy helyszínelő félmillót lopott, tizenhárom autópályaőrt autómentők fizettek le, rebiszesek megerőszakoltak egy fiatal nőt: a rendőrség elmúlt heti mérlege. Míg az őszi zavargások után politikai csatározások témája volt a szervezet, mára az egész társadalomban megrendült a rendőrökbe vetett bizalom.

Nemi erőszakba buktak bele a rendőri vezetők

A rendőrségbe vetett közbizalom helyreállításának érdekében távoznia kell az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak – közölte tegnap Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök ma délre rendelte magához Bene László országos és Gergényi Péter budapesti főkapitányt, értesülések szerint egyben azt is közli vele: haladéktalanul távoznia kell. Ezt megerősítik Gál J. Zoltán szavai is: a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára már a hétvégére konkrét lépéseket ígért az ügyben. Értesüléseink szerint Bene László utódja a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány, Halmosi Zsolt lehet.

Gyurcsány Ferenc tegnapi szavai nem voltak előzmény nélküliek. Pénteken hasonlóan kemény hangú közleményben ítélte el az elmúlt napokban nyilvánosságra került eseteket: hogy egy öt főből álló Rebisz-csoportot nemi erőszak elkövetésével gyanúsítottak meg, hogy tizenhárom autópálya-rendőrt őrizetbe vettek, mert vélhetően összejátszottak autómentő vállalkozókkal, hogy egy rendőrt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, miután kiderült, 460 ezer forintot lopott el helyszínelés közben a Széna téri OTP-fiókból a túszejtéses rabláskísérlet után, és hogy az is kiderült, a 2002-es, nyolc halálos áldozatot követelő móri rablás most őrizetbe vett fegyverszállítója a rablás idején a rendőrség kötelékében dolgozott.

Gyurcsány az MSZP szombati választmányi ülésén elhangzott beszédében kiemelte: ezek a bűncselekmények menthetetlenek, és mindenki számára világos, hogy a rendőrség elveszített valamit, amit még a tavaly őszi zavargások sem tudtak elvenni.

Márpedig a kormány a szeptember-októberi események után határozottan kiállt a rendőri vezetés mellett – annak ellenére, hogy azóta 39 rendőrt gyanúsítottak meg a zavargások kapcsán, közülük 11 ellen vádat emelt az ügyészség.

Akkori véleménye mellett most is kitartott a miniszterelnök. Mint megjegyezte: mindig megvédte a rendőrséget, ha politikai támadás érte. Mint mondta, soha nem engedte, hogy méltatlan politikai támadások érjék a testületet. „A rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú politikai támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom” – fűzte hozzá.

A hirtelen bejelentés persze nem előzte meg a politikai csatározást: a kongresszusra készülő Fidesz szóvivője elfogadhatatlannak és félmegoldásnak nevezte a miniszterelnök lépését. Szijjártó Péter szerint a rendőrség morális válsága nem oldható meg „teljes szervezeti, irányítási és erkölcsi megújulás nélkül.” Magyarán nem csak a rendőri vezetőknek, hanem az őket felügyelő kormánytagnak, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek is távoznia kell.

Közben azért az igazságszolgáltatás is működött: a Pesti Központi Kerületi Bíróság szombaton harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte azt az öt rendőrt, akiket a Múzeum körúti erőszakos közösülés elkövetése miatt vettek őrizetbe még csütörtökön. Két rendőrt, a 33 éves T. Pétert és a 24 éves F. Zsoltot erőszakos közösüléssel és hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, az erőszakot a kocsiból végignéző 24 éves B. Gergelyt, a 34 éves I. Tibort és a 33 éves R. Gábort pedig erőszakos közösülés bűnsegédként való elkövetésével gyanúsítják. A bíróság indoklása szerint az előzetes letartóztatásra azért volt szükség, mert a gyanúsítottak – három zászlós és két őrmester – a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást. A gyanúsítottak tagadják bűnösségüket.

Az ügyben a nyomozás egy 21 éves lány feljelentése alapján indult mrh. A lány azt állította: május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd arra való hivatkozással, hogy nincs bekötve a biztonsági öve közölték vele: drogtesztre beviszik a kapitányságra. Ehelyett egy sötét mellékutcáig jutottak, ahol két rendőr közösülésre kényszerítette a lányt, akit ezután hazavittek, és azt követelték tőle: adjon át nekik húszezer forintot. Ezt a lány lakásánál levő biztonsági kamera is rögzítette.

A rendőrségi vezetők a héten kirobbant botrány után nem fontolgatták lemondásukat. Pénteki sajtótájékoztatóján Bene László helyettese, Szabadfi Árpád a rendőrök ellenőrzésének erősítéséről beszélt, amelybe egy ingyenesen hívható telefonszámon keresztül bevonnák a lakosságot is. Hangsúlyozta azonban, „a rendőrség fegyelmi helyzete az elmúlt évekhez képest javult”. 2006-ban a 36 ezer fős állomány ellen 3234 eljárás folyt, ebből 362 bűncselekmény, 736 szabálysértés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!