Hírek

2007.05.21. 05:51

Vámszabályok nyaralóknak

Külföldi nyaralás előtt idén is érdemes tájékozódni arról, hogy mit lehet átvinni a határon. A gyorsan romló élelmiszereket érdemes kihagyni a csomagból, mivel azok bevitelét szinte minden uniós állam tiltja.

Tóth Marcella

Lassan eljön a nyári szabadságok és utazások ideje, s idén is érdemes megfogadni a Vám- és Pénzügyőrség tanácsait, hogy a pihenés ne kellemetlen élménnyel induljon. Nem mindegy ugyanis, hogy mit rejt a nyaraló bőröndje, amikor átlépi az országhatárt.

Az úticél sem mellékes, mivel más szabályok vonatkoznak az uniós, illetve az EU-n kívüli államokra. A magyar utasok az Európai Unió országaiba korlátozás nélkül vihetnek be, illetve hozhatnak onnan haza árukat. Feltéve, hogy az utazónál lévő termékek semmiféle gazdasági vagy kereskedelmi célt nem szolgálnak. Mennyiségi korlátozás csak a jövedéki termékekre vonatkozik. Az egyes tagállamok az általánosan meghatározottnál szigorúbb kvótákat is megállapíthatnak, amiről az utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország külképviseleténél, vagy a Vám- és Pénzügyőrségnél.

Az élelmiszercsomagból érdemes kihagyni a gyorsan romlóakat, mint például a nyers húst, a házi készítésű hentesárut, illetve a tejtermékeket, mivel azok bevitelét szinte minden uniós állam tiltja. Fontos tudni, hogy egy uniós határozat értelmében Romániából és Bulgáriából szeptember 30-ig nem lehet behozni friss sertéshúst, illetve sertésből származó előkészített húst és húskészítményt.

Ha a házi kedvenc is a gazdával tart a nyaralásra, akkor állatútlevelet kell készíttetni. Ezt a lakóhely szerint illetékes állatorvos adja ki, amennyiben a kedvenc rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítható tetoválással vagy mikrocsippel.

Az Európai Unión kívüli országokból legfeljebb 175 euró (mintegy 43 750 forint) összértékű árut lehet vámmentesen behozni, s erről szóbeli árunyilatkozatot kell tenni. A 175 és a 350 euró közötti értékű áruról szintén szóban kell nyilatkozni, azután viszont már vámot kell fizetni. A 350 euró értéket meghaladó áruknál már nem elég a szóbeli nyilatkozat, a vámkezelést írásban, az Egységes Vámárunyilatkozat kitöltésével kell kérni a határállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!