Hírek

2007.05.19. 10:49

Menesztett főrendőrök?

Hogy az ORFK és a BRFK vezetője távozni kényszerül a sorozatos botrányok miatt, nem kérdéses. Az viszont igen, vajon mikor lesz egy szakmailag nívós, erkölcsileg támadhatatlan rendőrségünk.

Stanga István

Nagyon úgy tűnik, hogy egy-két napon belül megpecsételődik a legfőbb rendőri vezetők sorsa. Erre utal az is, hogy miniszterelnök az MSZP választmányi ülésén úgy fogalmazott: szükséges lenne mind az országos rendőrfőkapitány, mind pedig a budapesti rendőrfőkapitány távozása. Gyurcsány megfogalmazésa szerint a rendőrséget meg kell védeni (s ő meg is tette és teszi ezt) az ellenzék politikai támadásaitól, ám önmagától nem lehet és nem is akarja senki.

A rendőrséggel kapcsolatos ügyeknek az a lavinája, amelyet a közelmúltban átéltünk, vélhetően többek sorsát megpecsételik majd, s ez így van rendjén. Jómagam azt gondoltam, hogy abban a pillanatban, amikor kiderül, valóban a rendőrség tagjai követtek el erőszakot azon a fiatal lányon, a főrendőrök benyújtják a lemondásukat, mint ahogyan ez a demokráciában szokásos. Nem tették, s ezzel nem javítottak a testületről kialakult képen, hiszen másutt ennél jóval kisebb fajsúlyú ügyek nyomán távozni kényszerülnek az első számú vezetők.

Persze, Bene László és Gergényi Péter menesztése csak az első (szükséges, de korántsem elégséges) lépése egy hosszú folyamatnak, amelynek során egy szakmailag színvonalas, morálisan stabil, ráadásul az állampolgárok által elismert, megbecsült rendőrséget kell kialakítani. A közelmúlt botrányos történései miatt nyugodtan kijelenthető: ez utóbbi lesz talán a legnehezebb feladat.

Nem kétséges, hogy az erős, jól teljesítő, erkölcsileg támadhatatlan rendőrség létrejötte valamennyiünk elemi érdeke. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, most egy sor intézkedésre van szükség, ráadásul gyorsan. A már említett személycseréken túlmenően a lehető leghamarabb felelősségre kell vonni a bűnt elkövetőket, meg kell erősíteni a belső ellenőrzést, valamint világos normákat kell megfogalmazni az állomány számára. Ez azonban aligha megy majd akkor, ha a politika nem lesz partner, s továbbra is saját céljaira kívánja felhasználni a sajnálatos eseményeket.

Ami az elmúlt hetekben kiderült a rendőrség néhány tagjáról, az döbbenetes és szégyenletes. Meg nem történtté tenni ezeket nem lehet, így csak abban bízhatunk, hogy talán elíndítják azokat a változásokat, amelyek a testület sokak által várt megtisztulásához vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!