Hírek

2007.05.17. 07:01

Kiborította a mézesbödönt a méhészeti egyesület

A megvádolt méztermelők vitatják a vizsgálati módszereket, az egyesület kitart az eredmények mellett

D. N. – N. M.

Felbolydult a méhkas, miután az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) nyilvánosságra hozta a honlapján az általa megvizsgáltatott, és az eredmények alapján hamisítottnak talált mézek, illetve azok gyártóinak listáját. Az egyesület a független brémai Applica laboratóriumban kilenc nagy élelmiszerlánc boltjaiban kapható mézkészítményt ellenőriztetett. Ennek alapján megállapította, hogy a magyar boltokban forgalmazott méz hetven százaléka hamisított.

Klenáncz József, az egyik szóban forgó mézüzem ügyvezetője szerint Magyarországon eddig ismeretlen volt az egyesület vizsgálati módszere. A német vizsgálat más arányszámokat vett alapul, mint az eddig akkreditáltak, ezért lehetséges, hogy olyan eredmények születtek, amelyek alapján több termék hamisnak bizonyult. A Klenáncz Mézüzem hét termékét vizsgáltatta meg az egyesület, ezek közül egyik sem felelt meg az előírásoknak.

Az ügyvezető közölte: az üzem húsz éve készít mézet, amit a HACCP és IFS minőségbiztosítási szabvány szerint állít elő és csomagol. A termékeket kül- és belföldi laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják, s eddig még nem találtak problémát. Klenáncz kijelentette: az egyesület lejáratta a méhész szakmát, ezért megteszik majd a megfelelő lépéseket az OMME ellen.

„Az unióban használatos norma szerint vizsgálta a független és akkreditált német laboratórium az általunk elküldött mézmintákat” – állította lapunknak Bross Péter, az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy hazánkban nincs egyetlen olyan laboratórium sem, amely felszereltsége révén képes lenne hasonló vizsgálatot elvégezni. Az OMME honlapjára felkerült lista kapcsán elmondta, hogy az agrártárca egyik rendelete felhatalmazza az egyesületet a bolti mézek vizsgálatára, sőt, a jogszabály szerint az eredményt nyilvánosságra is kell hozniuk.

Elmondása szerint a Pest megyei főállatorvos képviselőjének is átadták a vizsgálati dokumentumokat, miután ismertették azokat Gráf József agrárminiszterrel. Bross Péter szerint Klenáncz József végig ott volt a mintavételi eljárásnál, s csak azért háborog, mert „megcsípték”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!