Hírek

2007.05.15. 18:42

Mulasztott a hódmezővásárhelyi kórház

Mulasztott a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház – állapította meg az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) hétfőn lezárult vizsgálata, amelyről Kovácsy Zsombor, a szervezet elnöke számolt be kedden.

Bánky Bea

Az április 6-án a két kórház között félúton, a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást az intézményben; a kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie (a szervezet legfeljebb tízmilliós bírságot szabhat ki). A felügyelet megállapította, hogy sem az egészségügyi reformmal kapcsolatos új szabályozás, sem az Országos Mentőszolgálat nem felelős a beteg haláláért, a mindszenti háziorvos és a Szentesi kórház – ahol halála napjának reggelén járt H. Imre, és ahonnan saját felelősségére távozott – sem hibázott.

Miután a beteg az árokba esett és a hódmezővásárhelyi kórházba szállították, ott el kellett volna dönteni, hogy igényel-e sürgősségi ellátást – közölte Kovácsy Zsombor. Kifejtette: felszínes, „ránézéses” vizsgálatban részesült H. Imre. A sürgősség megállapítása elsődleges, attól függetlenül, hogy területileg hová tartozik a beteg – tette hozzá. A beteg halálában kétségkívül nagy szerepe volt alapbetegsége elhanyagolt állapotának, ugyanakkor a szükséges kórházi vizsgálatok elmaradása is közrejátszhatott a fatális végkimenetelben – állapította meg a felügyelet.

Az EBF elnöke közölte: a vizsgálat eredményét megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, daz esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása a rendőrségi vizsgálat eredménye. „Az Egészségbiztosítási Felügyelet a kormány mentegetése érdekében politikai döntést hozott” – közölte Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi önkormányzat fideszes egészségügyi tanácsnoka. Havasi szerint a tárcának kedvező határozat „a kormány döntéseiért a felelőséget az ellátásban közreműködő doktornőre akarja hárítani, megingatva ezzel a betegek és orvosok közötti bizalmon alapuló szövetséget”.

Szakszerű ellátást állapított meg a salgótarjáni kórház belső vizsgálata is. Itt egy Balassagyarmatról érkező férfit láttak el szemsérülésével, ám kontrollra továbbküldték a legközelebbi szemészetre, Vácra. Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes alpolgármestere május 4-én közölte, hogy vizsgálatot indított az önkormányzat, miután egy szemsérült férfit három kórházban – Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Vácott – sem láttak el.

Emelkedett a panaszok száma

Az Egészségbiztosítási Felügyelethez érkező panaszos ügyek száma emelkedett márciusban – mondta el a szervezet elnöke. Kovácsy Zsombor beszámolt arról, hogy a 1140 eset közül 44 százalékot képviselnek a díjfizetéssel kapcsolatos bejelentések és 21 százalékot a nem megfelelő ellátással összefüggő panaszok. Ez utóbbiak közül a legtöbb (51 százalék) a kórházi ellátás területéről, míg 24 százaléka a szakrendelők és 25 százaléka a háziorvosi ellátás területéről érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!