Közélet

2007.05.15. 12:16

Potencianövelőt tessék!

Ki a felelős azért, ha ráfaragunk a hamisított gyógyszerekkel? A válasz: kizárólag mi magunk, ha annyi eszünk volt, hogy feketepiacról vettünk például vérnyomáscsökkentőt.

T. V.

Jó dolog, ha valaki takarékos, de bizonyos dolgokban kár a fogunkhoz verni a garast. Ezt a következtetést vonhatta le az a kétgyerekes anyuka, aki piacon vett fogamzásgátlót. Örült is neki nagyon, mert mindössze ezer forintot fizetett a háromhavi adagért. Most négyhónapos terhes, tehát jön a harmadik baba. Bejelentést sehol nem akar tenni, mert rettenetesen szégyelli a saját ostobaságát. Mégis úgy érzi: jó volna ha mások is tanulnának az esetből.

Magyarországon, becslések szerint, a gyógyszereknek mintegy tíz százaléka hamis. Ezek a gyanús készítmények – általában potencianövelők és fogamzásgátlók – többnyire külföldről érkeznek, és jellemzően a feketepiacon vagy interneten árulják őket. Igaz, Bács-Kiskun megyében sem a rendőrség, sem a vám- és pénzügyőrség évek óta nem találkozott ilyen üggyel, de ez még nem azt jelenti, hogy az ügyeskedők ne találnák meg a hiszékeny fogyasztókhoz vezető utat.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI) nincs információja arról, hogyan kerülnek az országba a hamis gyógyszerek. Szabó Franciska szóvivőtől megtudtuk: a hazai gyógyszerellenőrzés szigorúan szabályozott.

Az OGYI a készítmények útját a gyártótól a gyógyszer nagykereskedőkig ellenőrzi. Odafigyel a gyógyszerek minőségére, hatásosságára és biztonságos alkalmazhatóságukra. Ugyanakkor az ÁNTSZ magát a kiskereskedelmi gyógyszerforgalmazást – patikákban, külön engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi üzletekben – felügyeli. Az egyéb helyeken – például piacon vagy interneten – vásárolt gyógyszerek minőségét azonban senki sem garantálja. Ezek legrosszabb esetben egészségkárosítók lehetnek, de az sem megnyugtató, ha nem hat a készítmény, gondoljunk csak egy vérnyomáscsökkentőre vagy fogamzásgátlóra.

Mint kiderült, a jogszabályok nem szankcionálják, ha valaki illegális forrásból szerez be gyógyszert, viszont saját egészségét teszi kockára a felelőtlen vásárlással. Az OGYI egyébként részt vesz az Európai Unió gyógyszerhamisítások visszaszorítására létrehozott munkacsoportjának tevékenységében, illetve szoros hazai együttműködést kezdeményezett az érdekelt hatóságok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!