Hírek

2007.05.14. 17:32

Reszkethetnek a veszteségesek

A kormánynak lényegében sikerült életben tartania a veszteséges vállalkozásokat terhelő adónemet

D. N.

Megszavazta az Országgyűlés az elvárt adóról szóló törvényjavaslatot. A kormánynak lényegében sikerült életben tartania a veszteséges vállalkozásokat terhelő adónemet. Az Alkotmánybíróság által megsemmisített szabályozáshoz képest annyi a változás, hogy nem kötelező, hanem szabadon választható lesz az adófizetés. Aki viszont nem adózik, automatikusan vállalja az ellenőrzés kockázatát.

Az elfogadott törvényjavaslat szerint minden vállalkozásnak legalább az eladott áruk beszerzési értékével, valamint a külföldi telephely bevételével csökkentett összes bevételük két százaléka után adót kell fizetniük. Nem kell adózni a tevékenység megkezdésének évében és az azt követő adóévben.

Ha nem kívánják megfizetni az adót a veszteséges vállalkozások, egy kiegészítő nyomtatványt kell az adóbevallásukhoz csatolniuk. Az űrlapon külön fel kell tüntetniük a termékelőállítás, valamint a kereskedelmi, illetve szolgáltatói tevékenységből származó bevételüket, az irodabérleti díjat, a reklámra, a tanácsadásra, a telefonhasználatra, a képzésre, illetve reprezentációra fordított költségeket, valamint az adómentes természetbeni juttatás értékét. Az APEH a kapott adatok alapján választja ki ellenőrzésre az adózókat.

Az elvárt adó július elsejétől lép hatályba. Az adóalapot kétféleképpen lehet megállapítani: vagy a teljes évi bevétel felére vetítik, vagy június 30-ai dátummal köztes mérleget készítenek a vállalkozások, és csak a júliustól könyvelt számviteli adatokat veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!