Közélet

2007.05.12. 18:15

„Le kell győzni a piac mindenhatóságának dogmáját”

Orbán Viktor beszédet mondott Kiskunmajsán, a Nemzeti Fórum országos gyűlésén

Sebestyén István

- A piac mindenhatóságának dogmája végzetesen meggyengíti Magyarországot. Az erre épített politika kiváltságokat követel magának, de semmilyen felelősséget nem vállal - jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Fórum második országos gyűlésén, Kiskunmajsán.

A Fidesz elnöke Lezsák Sándor meghívására vett részt a rendezvényen.
– Nemzetgyilkossági kísérlet és országrombolás tanúi vagyunk, ezért a nemzeti oldalnak össze kell fognia, hogy legyőzze az iszonyatos túlerőt – mondta Lezsák Sándor a majsai művelődési házban összegyűlt több mint 500 fős közönség előtt.
Az MDF-ből kivált Nemzeti Fórum elnöke szerint a kormány előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és aljas indokból rombolja az országot és a nemzetet.

Hozzátette: a megtévesztett választóknak rá kell ébredniük, hogy itt nem politikai szembenállásról, hanem a jó és a rossz harcáról van szó.

A találkozó első részében Lezsák mellett felszólalt többek között Balogh László, a Nemzeti Fórum alelnöke, és Kozma Huba, a Kiskunmajsai Múzeum igazgatója, aki résztvevője volt az 1987-es lakitelki találkozónak.
A meghirdetett programmal ellentétben ugyanakkor nem jött el a rendezvényre Tőkés László református püspök. Az NF munkacsoportjainak beszámolója után a Fidesz politikai szövetségeseinek prominensei léptek a pódiumra, majd az időközben megérkezett Orbán Viktor szólt az egybegyűltekhez.

A Fidesz elnöke szerint a jelenlegi hatalom azt igyekszik bizonyítani, hogy „a szabad piac és a verseny az élet minden területén kívánatos, sőt egyedül a verseny kínál megoldást mindenre”. Eközben azonban magyarok millióinak a rendszerváltás nem a szabadságot, hanem a kiszolgáltatottságot eredményezte.
– A piac mindenhatóságát hirdető politika kiváltságokat követel saját magának, de semmilyen felelősséget nem vállal, mindent az egyes emberekre hárít. Számoljunk le a tabukkal és mondjuk ki: a piaci dogma nem tudja helyettesíteni a társadalmi felelősségvállalást, nem képes mindannyiunknak igazságos, emberhez méltó életfeltételeket biztosítani – jelentette ki Orbán. Hangsúlyozta: a piac csak materiális érdekekben, haszonban gondolkozik, nem tudja értelmezni az olyan emberi értékeket, mint például az áldozatvállalás. Ezért – érvelt a pártelnök – a piaci dogma végzetesen meggyengíti Magyarországot. Hozzátette: nem csak a politikai ellenfeleket, hanem ezt a dogmát is le kell győzni a sikerhez. Orbán beszédében megerősítette: hosszútávú együttműködésben gondolkoznak a Nemzeti Fórummal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!