Hírek

2007.05.10. 16:53

Elkezdődött az adócsata

Komplett adómódosítási csomagokkal kívánják a szabad demokraták meggyőzni a kormányt arról, hogy már jövőre jelentősen változtasson az adórendszeren. A szocialisták csak az ingatlanadó bevezetését szajkózzák.

Europress-összeállítás

Gyökeresen átalakítaná az adórendszert az SZDSZ – ez derül ki a Világgazdaság információi szerint a gazdasági tárca javaslataként futó egyik elképzelésből. Az előterjesztés legfőbb jellemzője, hogy miközben csökkentenék a vállalkozások terheit, a jelenleginél többet vonnának el a magánszemélyektől. A korábbi választási ígéretekben hangoztatott 20 helyett 29 százalékos egységes személyi jövedelemadókulcs szerepel a az SZDSZ kiszivárgott javaslatában.

Ez az elképzelés érvágást jelentene az alacsony jövedelműeknek. Jelenleg ugyanis 1 millió 700 ezer forint jövedelemig mindössze 18 százalékos az adómérték. Az ebbe a kereseti sávba tartozóknál így több mint hatvan százalékkal emelkedne az adókulcs. Ellenben a 36 százalékos felső adómérték csökkenne, ami főként azoknak jelentene könnyebbséget, akik jövedelmének a nagyobbik hányada esik a magasabb adókulcs alá. Így kevésbé éreznék meg az alacsonyabb adómérték megszüntetésének kedvezőtlen hatását.

A módosabbak előnyét azzal mérsékelnék, hogy a külön adózó – például ingatlanértékesítésből, tőzsdei árfolyamnyereségből, kamatból, illetve osztalékból származó – jövedelmekre 29 százalékos adót vetnének ki. Jelentősen emelné az SZDSZ az áfakulcsokat is. Az 5 százalékos mértéket megdupláznák – ami a könyvek és a gyógyszerek drágulását okozhatná,s 20-ról 22 százalékra növelnék a normál áfakucsot.

Első ránézésre ijesztőnek tűnhet, hogy a társasági adót a jelenlegi 16-ról 29 százalékra emelnék (bizonyos feltételekkel meghatározott összegig továbbra is maradna a 10 százalék). Ezzel párhuzamosan azonban megszüntetnék az adószakértők által oly sokszor támadott iparűzési adót, valamint a tavaly szeptemberben bevezetett négy százalékos szolidaritási adót. E lépések számítások szerint 180 milliárd forintot hagynának a cégeknél.

Adószakértők szerint nem éri meg kapkodni

„Az ingatlanadó bevezetését már nem indokolja csupán az, hogy növelni kell a költségvetési bevételeket” – hangsúlyozta Oszkó Péter, a Deliotte frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója egy, az ingatlanadóról szóló tegnapi konferencián. A korábbi adótörvényi változtatások hatására ugyanis a tervezett összegek folynak be az államkasszába. Az adórendszer szerkezete ugyanakkor nem ideális, kevesen fizetnek sok adót. A konferencia előadói alapvetően támogatják az ingatlanadó bevezetését, ellenben egyetértenek azzal a véleménnyel, hogy a szabályozás megalkotásánál meg kellene vizsgálni az adórendszer egészét. A szakemberek nagy problémának tartják, hogy továbbra sem ismert az adó alapja, a mértéke, ahogy az sem, hogy kik kapnak majd mentességet.

Ezt a hatást tompítaná, hogy az üzleti célú épületekre is értékalapú ingatlanadót vetnének ki a szabad demokraták. Javaslatuk szerint a vállalkozásoknak az építmény értékének az 1,5 százalékát kellene leróniuk. Nem úsznák meg az adót a magánszemélyek sem, igaz, rájuk enyhébb mérték, 0,25 százalék vonatkozna. Ezzel egy időben a mostani ingatlanhoz kapcsolódó terheket, vagyis a kommunális, építmény-, telek-, luxus- és idegenforgalmi adót eltörölnék. Az ingatlanadó bevezetése az SZDSZ számításai szerint 100 milliárd forintnál is nagyobb bevétellel kecsegtet az önkormányzatok számára.

A szocialisták nem készítenek önálló adómódosítási csomagot, mert tartják magukat a konvergenciaprogramban foglaltakhoz, nevezetesen: az adórendszert érdemben nem változtatják 2009 előtt – téjékoztatták a Világgazdaságot a párt szakértői. Szerintük legfeljebb az ingatlanadó bevezetése, illetve egyszerűsítések jöhetnek szóba jövőre. A liberálisok viszont továbbra is elfogadhatatlannak tartják, hogy az ingatlanadó bevezetésén kívül semmi más, nagyobb lépés nem történik az adórendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!