Hírek

2007.05.09. 06:02

Molnár: halogatás helyett reform kell

A volt egészségügyi miniszter a lovasberényi találkozó után ugyan érez csalódást, de elkötelezett a megkezdett reformok folytatása mellett.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Ha a kiegészítő biztosítások rendszerét teremtjük meg, az azt jelenti, hogy akinek van pénze, jobb ellátást vásárolhat magának
[/caption]– Csalódottnak tűnik a vasárnapi lovasberényi koalíciós találkozó után. Többre számított?

– Lelkem mélyén igen. Azt reméltem, végre döntenek a biztosítói modellváltásról. Ám a halasztásból halogatás lett. Ez nem vezet jóra. A halasztásban egy ideig partner voltam, de a halogatásban nem tudok az lenni. Lovasberényben világosan kiderült, a liberális kompromisszumos elképzelésen kívül nincs más megvalósítható javaslat, olyan, amely a két párt által közösen akart célokat megvalósíthatja. A minisztérium és az Államreform Bizottság is elkészítette a saját verzióját. A két koncepció nagyon hasonló következtetésre jut. Mivel hosszú hónapok óta folyik a vita, abban reménykedtem, hogy a két javaslatból végre egy egységes születik.

– A halogatás oka az MSZP népszerűségének mélyrepülése?

– Valószínűleg befolyásolta. De én abból indultam ki, amit a koalíciós pártok a kormányátalakításkor elhatároztak, hogy nem népszerűségi versenybe neveznek be. A kormányfő, a koalíciós partnerek és az SZDSZ is tudta, hogy a bevezetéskor nem lesznek népszerűk azok az intézkedések, amelyeket meg kell hozni.

– A Medián felmérése szerint a lakosság többsége egyetért azzal, hogy az OEP megmaradása mellett jelenjenek meg az üzleti egészségbiztosítók.

– Mi olyan rendszert javasolunk, ahol az emberek dönthetnek: maradnak az állami biztosítónál, vagy átmennek magánbiztosítóhoz. Szerintünk egy demokráciában meg kell adni a választás jogát. A népszerűségvesztés pedig átmeneti.

– Miért nem elfogadható önnek az MSZP elképzelése, amely csak a kiegészítő szolgáltatások piacára engedné be a magánbiztosítókat?

– Erre két nagyon komoly ellenérvem van. Ha a kiegészítő biztosítások erős rendszerét teremtjük meg, az azt jelenti, hogy akinek van pénze, jobb ellátást vásárolhat magának, akinek nincs, annak marad az állami alapellátás. Ez vágná igazán ketté a társadalmat. Csodálkozom, hogy egy baloldali párt ilyet javasol. Mi azt akarjuk, hogy azok is jobb ellátást kapjanak, akik nem tudnak többet fizetni. Ahol rosszul működik az egészségügy, ott alakult ki fejlett kiegészítő biztosítási rendszer. Angliában például, ahol az állami egészségügyben másfél évet kell várni egy csípőízület- vagy egy szemlencseműtétre, a tehetősebbeknek viszont csak néhány hetet. Magyarországon eddig is lehetett kiegészítő biztosítást kötni. Tudja, miért nem működik?

[caption id="" align="alignright" width="240"] Molnár Lajos: tudatában voltunk annak, hogy a reformok elindításával nem népszerűségi versenybe neveztünk be – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]– Mert betegség esetén ugyanabba a kórházba kerülök, nem kapok kényelmesebb kórtermet, kedvesebb nővéreket.

– Igen, de van egy másik ok is: miért fizetnének az emberek a járulékon felül több pénzt, amikor – ha szükségük van többletszolgáltatásra – azt hálapénzért olcsóbban megvehetik? Nem kell létrehozni a kiegészítő biztosítási rendszert, hiszen a hálapénz miatt feketén, torz formában ma is létezik.

– Ha szélesre tárják a kaput a magánbiztosítók előtt, de maximálják a nyereségüket, akkor miért lenne érdekük belépni rajta?

– Ők akkor járnak jól, ha több biztosított választja őket. És akkor választja őket több biztosított, ha jobb szolgáltatást nyújtanak. A szép és jó magánrendelések finanszírozásába ma azért nem száll be az OEP, mert az állami- önkormányzati intézményekkel kell szerződést kötniük. A magánbiztosító aszerint válogat az intézmények között, hogy melyik rendelőben, kórházban elégedettebbek a betegek. Ahol jó az ellátás, de rossz állapotú az épület, megéri beruházni.

– És vidéken, ahol nincs olyan nagy választási lehetőség, mert kevés a kórház?

– A biztosító sikeresebben magyarázhatná el az embereknek, hogy érdemes a húsz kilométerrel távolabbi kórházba menniük, ha ott jobbak az esélyeik a túlélésre. Hiába érvelt a szakma, hogy nem szabad valamelyik kisvárosban belgyógyászatot működtetni, mert kétszer annyian halnak meg ott, mint a közeli egyetemi klinikán, ettől függetlenül a politika ragaszkodhat a megtartása mellett.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A volt miniszter számára elfogadhatatlan, hogy csak a kiegészítő szolgáltatások piacára engednék be a magánbiztosítókat – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]– Mennyivel emelkednek majd a járulékok, ha üzleti biztosítók finanszírozzák az egészségügyet?

– Semmilyen összefüggés nincs a kettő között. Tavaly a parlament emelte a járulékokat, pedig nincsenek magánbiztosítók. Valljuk be, azt nem lehet mondani, hogy hosszú távon az egészségügyre fordított összegek nem fognak emelkedni. De nem azért, mert több biztosító van, hanem mert hihetetlenül drágák a korszerű diagnosztikai eljárások, az új gyógyszerek. Kérdés, a pénzt hatékonyan vagy pazarlóan költjük-e el. Ami biztos, a magánbiztosítók a mai járulékokkal is jobb szolgáltatást tudnának nyújtani.

– Vállalna más tisztséget is, például egy kórház vezetését?

– Nem tervezek ilyet. A parlamenti munkát jóval komolyabbnak érzem, hogy amellett teljes intenzitással egy kórház vezetésébe is belefogjak. Egyébként is van az egészségpolitikában teendő: a reformot folytatni kell.

– Mit szól Horváth Ágnes miniszterségéhez?

– Örülök neki. Felkészült, elkötelezett politikus. Az elkezdett tíz hónapot együtt csináltunk végig, természetes, hogy ő folytathatja.

Molnár Lajos

SZÜLETETT: 1946. 10. 13.

DIPLOMA: Debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosi, majd egészségügyi szakközgazdászi végzettséget szerzett. PÁLYAFUTÁS: fül-orr-gégész szakorvos, több egészségügyi intézményt is vezetett. Az SZDSZ országgyűlési képviselője, idén márciusig miniszter.

CSALÁD: nős, felesége radiológus, két lánya és három unokája van.

DIPLOMA: Debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosi, majd egészségügyi szakközgazdászi végzettséget szerzett. PÁLYAFUTÁS: fül-orr-gégész szakorvos, több egészségügyi intézményt is vezetett. Az SZDSZ országgyűlési képviselője, idén márciusig miniszter.

CSALÁD: nős, felesége radiológus, két lánya és három unokája van. Molnár Lajos: tudatában voltunk annak, hogy a reformok elindításával nem népszerűségi versenybe neveztünk be – fotó: Kerék Ágnes A volt miniszter számára elfogadhatatlan, hogy csak a kiegészítő szolgáltatások piacára engednék be a magánbiztosítókat – fotó: Kerék Ágnes Ha a kiegészítő biztosítások rendszerét teremtjük meg, az azt jelenti, hogy akinek van pénze, jobb ellátást vásárolhat magának -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!