Egészség

2007.05.07. 16:21

Mi a hipofízis?

Agyunk karmestere a hipofízis ( hypophysis ), azaz az agyalapi mirigy.

BAON

Egy nyél segítségével a központi idegrendszernek egyik fontos területéről, a hipotalamuszról nyúlik lefelé. A hipofízis az agykoponya középső részén található csontos üregben, vagyis a töröknyeregben ( Sella Turcica ) elhelyezkedő, kb. bab nagyságú szervünk. Két lebenyből áll az elülső- s hátsó lebenyből.

Az agyalapi mirigy funkciója szerint felelős:

- a hormonháztartásért
- a vegetatív idegrendszerért
- viselkedésünkért, jellemünkért
- testünk hőszabályozásáért, vízháztartásáért,
tehát szabályozza az anyagcsere folyamatainkat is


Mi az adenóma?

Az adenomák jóindulatú daganatok, tehát rákos sejteket nem tartalmaznak, de egyértelműen kóros szövetszaporulatok, így orvosi kezelésük szükséges. A hipofízis sokrétű működését felbolygatva képesek a hormonhatások miatt az életminőség rontására. Lassan növekednek, ám jelentős ideig nem kezelt s így nagyra növő adenomák sajnos halált okozhatnak. Fontos, hogy mindig megfelelően betartsák a betegek az orvosi utasításokat a gyógyulás vagy a minőségibb élet eléréséhez. A megbetegedés felnőttekben és gyerekekben egyaránt előfordulhat.

AZ AGYALAPI MIRIGY BAJAINAK FIGYELMEZTETŐ JELEI RÖVIDEN:

- Fejfájás
- Depresszió
- Hangulatváltozások
- Düh (kitörés)
- Memória problémák
- Alvászavarok
- Látásproblémák
- Étkezési problémák
- Anorexia
- Kövérség
- Bulimia
- Súlygyarapodás
- Letargia, közöny
- Izomgyengeség
- Magas vérnyomás
- Cukorbetegség
- Terméketlenség
- Impotencia
- Szabálytalan ciklus
- Tejcsorgás
- Gyors hajnövekedés


Összegezésként elmondhatjuk, hogy a hipofízis-tengely daganatai általában a következőkben okozhatnak zavarokat:

- Táplálkozás-, hormon- és folyadékháztartás
- Nemi érés és reprodukciós képesség
- Vegetatív idegrendszer
- Növekedés, fejlődés
- Látás

KEZELŐ SZAKORVOSOK:

Hipofízis adenomás megbetegedés esetén a páciens érdekében szükséges az endokrinológus és az idegsebész együttműködése. Mégha a diagnosztizálás után csak hónapokkal, évekkel később bizonyul szükségesnek a műtét akkor sem mindegy, hogy az operáló idegsebész milyen rég ismeri a kórtörténetet, hiszen az endokrinológus szakorvostól és a betegtől kapott több információ segíti a munkájában. Az idegsebész operációt a legvégső esetben javasolja, ha szerencsére elégségesnek bizonyul a gyógyszeres kezelés annak az idegsebész is emberbarátian örül, ráadásul a páciens sok kérdésére tud válaszolni. Az sem utolsó szempont, hogy a betegek számára megnyugtató, hogy több orvos ellenőrzi az állapotukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!