Közélet

2007.05.07. 08:31

Fizetnek a szabályszegő kamionosok az M5-ösön

Csökkent a túlsúlyos teherautók száma az M5-ös autópályán, amióta Kecskemét és Lajosmizse között állandó tengelysúly-mérő állomás működik. A bázis átadása, február 1. óta azonban így is mintegy 6000 kamionost büntettek meg, mert teherautóik túlsúlyosak voltak.

Noszlopy

Magyarországon egyébként kizárólag itt, az M5-ös fővárosban vezető oldalán működik egyelőre állandó tengelysúly-mérő állomás. Rendőrök vigyáznak arra, hogy minden kamion behajtson, és csak a mérlegelést követően indulhatnak tovább.

Amennyiben túlsúlyos a jármű, úgy azonnal le kell pakolni a felesleget, amit egy másik teherautó szállíthat csak tovább. Ezen kívül pénzbüntetést is kiszabnak a sofőrre. Az új rendszernek köszönhetően ma már csak a kamionok 2 százaléka közlekedik túlsúllyal az M5-ösön.

A tapasztalatokból kiindulva az M5-ös autópályán még ebben az évben, Ócsa közelében is átadnak majd egy állandó tengelysúly-mérő állomást. Itt a Budapest felől érkező kamionokat mérlegelik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!