Hírek

2007.05.05. 19:12

Fejetlenül

Kádárt újra eltemették, a pártok zöme hallgat, a rendőrség nyomoz, Thürmer Gyula pedig szónokol. Nagyjából így foglalható össze mindaz, ami a Kádár-sír feldúlása kapcsán a hétvégén történt.

Stanga István

Az az igazság, hogy nem csupán a szó konkrét, hanem átvitt értelmében is fejetlenül temették el (újra) Kádár Jánost, pontosabban földi maradványait. Hogy miért ez a gyorsaság, arról nem nagyon lehet fogalmunk. Két dologban azonban biztos vagyok. Az egyik, hogy Hagyó főpolgármester-helyettes nem a saját szakállára hozta meg a döntést, a másik meg, hogy nem az volt a valós ok, amit mondott. Hogy tudniillik nem akarta a sírt és környkét kitenni a katasztrófaturisták érdeklődésének.

Egyébiránt a szombat hajnali temetés híre nemigen hozta lázba az országot. Töprengeni legfeljebb azon töprenghettünk, hogy mi lesz majd akkor, ha egyszer meglesz (ha valaha is meglesz) a fej és az urna? De ezen se sokáig, mert a fővárosi temetkezési intézet vezérigazgatója mindenkit megnyugtatott: úgy állították helyre a síremléket, illetve úgy oldották meg a temetést, hogy röpke fél óra alatt el lehet majd helyezni a az eltűnt koponyát és az urnát.

Így hát mindenki megnyugodott, az egy Thürmer Gyulát kivéve. A Magyar Kommunista Munkáspárt (remélem, eltaláltam a nevet) elnöke ugyanis felháborodott a szertartás okán, mondván, nekik lett volna joguk eltemetni Kádárt. Hogy miért, azt nem mondta, én meg nem tudom. Valami olyasmit persze, fejtegetett, hogy Kádárnak nem volt családja, így hát ők a családja (a gyermeki, az unokái, stb.), de azért ez nem túl erős érvelés. Arról már nem is beszélve, hogy nem tudjuk, vajon Kádár éppen olyan gyermekre és unokára vágyakozott-e, mint Thürmer. 

Amúgy a munkáspárti elnök Kerepesi temetőbeli beszéde kissé zavarosra sikeredett. Szó volt benne azokról, akik fogták a csákányt a Kádár-sír feldúlásakor, meg azokról, akik felbujtották a csákányozókat, s hangsúlyosan azokról, akiktől óvakodni kell (Gyurcsány és Kóka), mert ők veszik el az emberektől Kádárt. Végezetül valami olyasmit is megfogalmazott, hogy a temetőbeli politikai versengés ízléstelen. Tényleg az. De ha ő is így látja, miért elsőnek szalad ki versenyezni

S ha már itt tartunk... Gyakran szidom a hazai pártokat otrombaságuk miatt, azért, mert mindent aszerint ítélnek meg, vajon jár-e az számukra politikai haszonnal vagy sem. Nos, a mostani eset kapcsán úgy látom, kellően higgadtan, korrekten nyilatkoznak, s nem próbálkoznak meg a dolgok olyan átpolitizálásával, amelyre minden más esetben számíthatnánk. Legalább ennyi pozitívum legyen ebben a szomorú történetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!