Hírek

2007.05.04. 17:18

Botránymentes vizsgákat ígérnek

Megkezdődtek az érettségik a nemzetiségi nyelven oktató középiskolákban. Az oktatási tárca állítja, az idén nem lesz botrány a vizsgákon a biztonsági előírásoknak köszönhetően.

BAMA

Botrányoktól mentesen, rendben zajlódott le a 2007-es érettségi vizsgák első napja, semmilyen rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés – közölte tegnap az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Pénteken az ország 15 középiskolájában és 11 emelt szintű vizsgahelyszínén a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv –  horvát, német, román, szerb, szlovák és szlovén – vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival kezdődtek meg a tavaszi érettségik. A középszinten vizsgázók száma 208, az emelt szinten vizsgázók száma 384 volt.

A diákoknak szövegértési feladatot kellett megoldani, a második szakaszban pedig választhattak egy megadott összehasonlító műelemzés, egy költemény elemzése és egy pro és kontra érvelési feladat közül. A jelenlegi már a hatodik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik.

Az oktatási tárca több intézkedést is tett, hogy megakadályozzák a korábbi botrányok megismétlődését. Januárban létrehoztak egy külön érettségi vizsgaközpontot. A történelem, matematika tételsorokat például csak a lehető legutolsó pillanatban nyomtatják ki egy fegyveresekkel őrzött nyomdában. A szolgálati titoknak számító papírokat ezután lezárt tasakokban rögtön a területi jegyzői hivatalokba szállítják, és itt őrzik a vizsga napjának hajnaláig.

A jegyzőknél az iskolaigazgatók múlt héten már számba vették - a lepecsételt borítékok felbontása nélkül -, van-e elegendő számú tétel a megfelelő tárgyakból. Tavaly ugyanis előfordult, hogy egyes tételekből kevesebbet kaptak meg az iskolák.

Az oktatási tárca rendszeresen figyeli az internetet is, ha mégis kiszivárognának a világhálóra a tételek, azonnal intézkedni tudjanak. Az érettségi zökkenőmentességéért országosan a szakállamtitkár felel. Ha azonban egy iskola hibázik, akkor az igazgatót vonhatják felelősségre. Bombariadónál tartalékhelyiséget kell biztosítani az érettségire, és meg kell szervezni a vizsgázók mozgását is.

A leírások pontosításával megkönnyítették a tanárok és a vizsgázók tájékozódását, csökkentették az adminisztrációt. Újraszabályozták a munkajogi vonatkozásokat is. A középiskolákban az érettségi vizsgák napjait a közreműködő pedagógusok esetében tanítás nélküli munkanapnak kell tekinteni, hogy a tanárok vizsgáztatóként részt vehessenek az emelt szintű vizsgák lebonyolításában is.

„Oktatási miniszterként én egyvalamiért garanciát vállalok: aki ősszel belép a magyar felsőoktatásba, az már egy minőségi, sok  tekintetben európai szintű szolgáltatási rendszerbe csatlakozik be” – írta tegnap az érettségizőknek levelében Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter hangoztatta, egy rugalmas, nyitott felsőoktatásért dolgozik a tárca, amely az eddiginél sokkal jobban tükrözi a diákok teljesítményét, befektetett energiáját és igazságosabban támogatja a rászorulókat is.

A vizsgák a ballagás után hétfőn reggel nyolckor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak. Magyarból középszinten csaknem 93 ezer diák, matematikából 11 nyelven majdnem ugyanennyi tanuló vizsgázik majd. Emelt szinten magyarból és matematikából valamivel többen, mint négy-négyezren tesznek érettségit. A több mint 450 ezer középszintű vizsgára csupán 38 ezer emelt szintű jut. Idén 125 ezren jelentkeztek érettségire, és összesen 493 ezer vizsgát kell lebonyolítani.

„Erre 1,3 milliárd forintot költ a tárca, ami 100 millióval kevesebb, mint a tavalyi költség” – mondta Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője. Több mint nyolcvanezren egyetemen, főiskolán, tizenkétezren pedig a felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!