Hírek

2007.05.03. 17:41

Fagykár után egyeztetés az Európai Bizottsággal

A fagy miatt károsult magyar gazdák segítésére soron kívüli egyeztetést kezdeményezett a kormány az Európai Bizottsággal. Mindezt Gál J. Zoltán államtitkár közölte a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Z. M.

Mint ismert: a szakemberek becslése szerint a magyar gyümölcs árualap legalább fele megsemmisült a hét eleji fagyok miatt. Az államtitkár elmondta: általában 70-80 százalékos a termelők kára, de több körzetben száz százalékos a terméskiesés. A tokaji szőlőtőkék ötöde is károsodott, a kárt itt milliárdosra becsülik. Az egyeztetést az indokolja, hogy a közös uniós agrárpolitika keretei között mindenféle beavatkozásra csak az Európai Bizottsággal egyeztetett módon kerülhet sor. Az államtitkár elmondta: a kabinet abban bízik, hogy az állam a törvény által megengedettnél nagyobb mértékben tud majd segíteni a károsultaknak.

Gál J. Zoltán elmondta azt is: a kormányfő intézkedett az illetékes miniszternél, hogy megkaphassák az úgynevezett egynyaras öntözési engedélyt azok a gazdák, akik eredetileg ugyan nem terveztek öntözést, de az aszály miatt erre rákényszerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!