Hírek

2007.05.02. 06:33

Feljelentések vetőmag-hamisítás miatt

Hamisított vetőmag-kukorica bukkant fel a piacon. A szakemberek figyelmeztetnek: valószínűleg szervezett akcióról van szó.

BAMA

Rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), mert hamisított kukoricavetőmag-tételekre bukkant a hazai piacon. Egyelőre nem tudni, pontosan mennyi kifogásolható termékről van szó, de az MGSZH azt valószínűsíti, hogy egyesek professzionális, szervezett hamisítási akciót hajtottak végre. Ezt bizonyítja, hogy a felhasznált zsákok a korábbi esetekben tapasztaltaknál jobb minőségűek voltak, és az elkövetők – a kisebb feltűnés érdekében – egyszerre mindig kis mennyiségeket értékesítettek több helyen. A felfedezett esetek közös jellemzője, hogy a zsákokban fémzáras vetőmag helyett közönséges árukukorica volt.

Információink szerint a hamisítók a Pioneer cég nevével éltek vissza. Egyes tételeknél a vetőmagot egyszerűen rossz minőségű, tisztítatlan és csávázatlan, tört szemeket tartalmazó takarmánykukoricára cserélték, máskor pedig megváltoztatták a Pioneer-zsákokon feltüntetett jelöléseket, paramétereket is. Ezért a társaság rendőrségi feljelentést tett csalás, iparvédelmi jogok megsértése és termék hamis megjelölése miatt – tudta meg lapunk.

A vetőmag-hamisítás évről évre előfordul a hazai piacon, de nagy mennyiségek általában nem kerülnek forgalomba – mondta Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Terméktanács ügyvezető igazgatója. A visszaélések többnyire hasonlók a mostani esethez, de az is előfordul, hogy az elkövetők szabálytalanul megsemmisített vetőmagkészleteket csomagolnak újra. Ruthner Szabolcs szerint az ilyen ügyekben a legnagyobb gondot az okozza, hogy csak az úgynevezett beltenyésztéssel előállított, minőségi hibrid kukorica-vetőmagtól várható jó termés, az így megtermelt árukukorica újravetése viszont a következő évben már katasztrofális hozamcsökkenéshez vezethet.

Az agrárvállalkozásoknak a tavaszi vetésekhez hektáronként átlagosan 30-32 ezer forintot kell minőségi vetőmagra fordítaniuk, ez egy 70 ezer szemet tartalmazó zsák árának felel meg. A mostani akcióban ugyanakkor a tettesek zsákonként 15–17 ezer forintért adták el a hamis tételeket, így már az irreálisan alacsony ár is feltűnést kelthetett. A gazdálkodók egyébként az 1,1–1,3 millió hektáros vetésterületre több mint egymillió zsák minőségi vetőmagot használnak fel évente, amelynek együttes súlya 40–50 ezer tonna körül van. A fémzárolt hibrid vetőmag költsége – 30 ezer forintos tonnánkénti takarmánykukorica-árral és 10 tonnás hektáronkénti hozammal számolva – a várható termelési érték 10 százalékát teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!