Közélet

2007.04.26. 15:44

Nincs keret a közpénzből vett PET/CT vizsgálatokra

Egyre biztosabb, hogy nem finanszírozza a tébé a PET/CT vizsgálatokat a kecskeméti megyei kórházban. Holott ez kis hibaszázalékkal képes kimutatni a szervezetben lévő daganatokat, és igen részletes információkat ad.

Takács Valentina

Épp ezért úgy az újonnan kialakult daganatok, mind a későbbi esetleges áttétek megtalálásánál remekül alkalmazható. Ráadásul költséghatékony is, hiszen adatok bizonyítják, hogy a szükséges egyéb vizsgálatok egész sora együtt sokkal drágább, mint egyetlen PET vizsgálat, amely jelenleg 250 ezer forintba kerül.
    
Ezek a szakmai és gazdaságossági érvek nagy reményeket adtak a kecskeméti megyei kórháznak tavaly, amikor szeptemberben átadták az új PET/CT készüléket. Ezt egyébként a megyei önkormányzat hitelből vásárolta,  ötszázmillió forintért. Aztán elkezdődött az udvarlás, az egyezkedés, a levelezés, ám a hónapok teltek, és finanszírozásilag egy helyben topogtak. A remény mostanra elszállt.

Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a napokban bejelentette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese közölte vele, miszerint esélytelen, hogy a PET vizsgálatokat befogadják, mert nincs rá keret.

Az elnök és a kórház vezetése értetlenül áll a helyzet előtt. Túl a szakmaiságon és a gazdaságosságon ugyanis van még egy érvük: az országban lévő négy PET/CT készülék közül a kecskeméti az egyetlen önkormányzati tulajdonú, tehát közpénzből vásárolt. Mégsem kapnak rá egy fillért sem. A másik három magánkézben működik, azokat azonban befogadta az OEP.

Jelenleg a dolog ott tart, hogy a megyei önkormányzat törleszti a hitelt, a kórház pedig ameddig anyagilag bírja, addig heti öt PET vizsgálatot finanszíroz. Ezen kívül fogadja azokat a pácienseket, akik megtérítik a vizsgálat negyedmilliós költségét.

Svébis Mihály főigazgató és Szajki Károly orvosigazgató elmondta: többen éltek már a költségtérítéses lehetőséggel, hiszen egyetlen vizsgálat képes feltérképezni az egész szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!