Hírek

2007.04.24. 14:35

Mentünk, láttunk... palira vettek

Kisteleki ment, látott... és úgy jött vissza, mintha győzött volna. A „messziről jött ember azt mond, amit akar” igazsága alapján most megkísérlik eladni nekünk a semmit. Mint a focinkban úgy általában.

Stanga István

Ha jól emlékszem (márpedig jól emlékszem), Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azzal a céllal utazott Svájcba, hogy ott megtudakolja Platini UEFA-, valamint Blatter FIFA-elnöktől, vajon miért bukott ekkorát a magyar–horvát Eb-pályázat. Nos, Kisteleki hazajött, s körülbelül annyit tudunk a kudarc okairól, mint eddig. Az MLSZ első embere valahogy úgy járt, mint az a harcias dolgozó, aki a saját nézeteit harsogva ront be a főnökéhez, hogy aztán fél perc múlva szelíden kisompolyogjon amannak a véleményével. 

Vegyük hát sorba, mit tudtunk meg a nagy látogatásról. Kisteleki szerint nem sok szó esett az elbukott pályázatról (vajon miért nem, ha egyszer ezért ment oda?), ellenben mindkét futballvezető támogatásáról biztosította az MLSZ programjait, azaz a pálya- és edzőcentrum-építési tervet, valamint az utánpótlás-nevelési akciót. Bravó, ez aztán eredmény. Vagy valaki azt gondolta, hogy Blatterék nem értenek egyet azzal, hogy pályákat építsünk, meg focistákat képezzünk? Ezt a „csak csináljátok, Pistám” félmondatot tekintsük sikernek?

Vagy azt, amikor teljesen hülyének néznek bennünket? Kisteleki nyilatkozata szerint Platini megmutatta neki a pályázatok értékelését, mire ő teljesen megnyugodott, hiszen toronymagasan megelőztük az ukrán–lengyelt. Igen? Hát akkor újra megkérdezem, ha már Kisteleki nem tette meg: miért veszítettünk? 

Hogy mennyire komolyan vettek bennüneket, arra vonatkozóan megint hadd idézzem Kistelekit: „...az UEFA és a FIFA elnöke is azt üzente a magyar futballbarátoknak, hogy ne csüggedjünk, fel a fejjel, a sportban mindig is benne van a vereség esélye”. Hát, mit is mondjak erre? Ennyi közhelyet egyetlen mondatba belezsúfolni nem kis teljesítmény.

Persze, nem lenne teljes a kép, ha elhallgatnék két „sikert”. (Hogy ezek mekkora sikerek és kinek azok, annak eldöntését mások bölcsességére bízom.) Szóval a sportfórum internetes oldalán olvashatunk egy levelet, amelyet Blatter küldött Kistelekinek. Ha a lózungokat nem számítjuk, akkor az írás lényege a következő: a magyar szövetségnek hamarosan átutalnak 400 ezer dollárt, aztán lehet, hogy a jövőben még 400 ezret,  plusz Kistelekit június táján Blatter megkísérli benyomni valamelyik FIFA-bizottságba (nyilván sikerülni is fog).

Blatterék üzletemberek. Ha egyszer 75 (esetleg 150) millió forintot, meg talán egy bizottsági helyet kínálnak, akkor ezzel azt is üzenik: ma ennyit ér a magyar futball. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!