Közélet

2007.04.16. 19:17

Csak az ellenanyag egymillió forintba került a keceli kisgyerekek kezelésénél

Az OEP kifizeti a keceli gyerekek esetében az ellenagyag árát, de ez csak töredéke a kezelésük költségének.

MTI

Az extra finanszírozás keretein belül fizeti ki az Országos  Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egymillió forintot a mérgezést  szenvedett keceli gyermekek esetében - mondta az OEP szóvivője hétfőn.

Molnár Barbara közölte: ez nem speciális eset és minden ilyen esetben korábban is ezt tették. Az intézmény vezetője nem  sértett törvényt, hiszen az a kötelessége, hogy ellássa a betegeket. 


Túri Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának  igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a volumenkorláton felül felvett, mérgezést szenvedett keceli gyerekeknél az egymillió forint csak az ellenanyag ára. 

Ebben az egymillió forintban nincs más, csak az ellenanyagot  tartalmazó ampulla, miközben ezek a gyerekek más gyógyszert is kaptak és jelenleg is kapnak.
Véleménye szerint a fő probléma, hogy ha az 1200-as volumenkorlátot lecsökkentik 611-re, "még akkor is, ha ebből a két gyereknek a költségeibe besegítenek", nem oldja meg az intézmény problémáját.
    
Már a hónap első felében kimerítették az egy hónapra járó,  törvényben meghatározott lecsökkentett keretet; a korábbi, 1200-as  limit is éppen csak elég volt. Minden sokkal drágább lett; egy erős antibiotikum ára ampullánként 6-7 ezer forintba kerül és ezeket általában két hétig kell adni. Egy koraszülött ellátása csaknem kétmillió forintba kerül - mutatott rá.
Hozzátette: általában százmillió forintos "havi forgalmat"  bonyolítanak le, a finanszírozás csökkentésével intézményi szinten  jelenleg ötvenmillió forint a veszteségük, amely minden hónapban jelentkezik. 

A keceli kicsikről úgy tájékoztatott: a nagyobb gyermek állapota  továbbra is stabil, a csecsemőé is javul, de még mindig  lélegeztetőkészüléken van.
A két kisgyermeket csütörtökön délelőtt vitte el édesanyjuk egy  keceli orvoshoz, mert elmondása szerint a kicsik állatgyógyászati szerből, egy parazitaölő mérget tartalmazó ampullából ittak. A  rendőrség tájékoztatása szerint az orvos a gyerekeket megvizsgálta, majd azonnal mentőhelikoptert hívott és Szegedre vitette őket. 
A Bács-Kiskun megyei rendőrség életveszélyt okozó testi sértés  vétségének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen  a gyerekek ügyében.

Címkék#krimi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!