Hírek

2007.04.16. 18:46

Mérgezés és fehér foltok

Nincs mentőhelikopter-bázis Dél-Alföldön, ezért Pécsről érkezett légi jármű a mérgezett csecsemőért. Az öthónapos kisfiút újra kellett éleszteni, a helikopter útközben tankolt.

Bánky Bea

„A mérgezett testvérek közül túl van az életveszélyen az a kétéves kisfiú, akit rohammentő szállított a kórházba, és öccse állapota is sokat javult csütörtök óta” – mondta lapunknak a Szegedi Gyermekklinika vezetője. Dr. Túri Sándor közölte: az öthónapos csecsemő még lélegeztetőgépen van, még két-három napig mesterségesen kell biztosítani az oxigénellátást. A kisfiúk ellenmérget már nem kapnak, szervezetüknek kell felépítenie azt az enzimet, amely az ideg-izom kapcsolat működéséhez szükséges, mivel „ez ment tönkre” a méreg hatására.

Még bizonytalan, hogy a kisebbik, kétszer újraélesztett gyereknek lesz-e maradandó károsodása. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyébként kifizeti azt az 1 millió forintot a szegedi gyermekklinikának, amelybe a két keceli kisgyerek életmentő beavatkozása került. A szegedi kórház már most kimerítette az áprilisra előirányzott finanszírozási keretét, így gyakorlatilag törvényt sértenek azzal, hogy kezelik a gyerekeket. A szegedi klinika ennek ellenére nem utasítja el egyetlen beteg gyerek kezelését sem.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szerint a kisfiú édesanyja Kecelről azért érkezett hamarabb a mentőhelikopternél Szegedre autójával, mivel a gépben újra kellett ébreszteni az atkairtó mérget (szerves foszforsav-észtert) lenyelt öthónapos csecsemőt. A szívműködés stabilizálása egy órán át tartott.

A kétéves kisfiúért Szegedről rohammentőt, súlyosabb állapotú öthónapos öccséért pedig Pécsről helikoptert indítottak Kecelre. Azért csak a testvérpár egyik tagját vihette a helikopter, mert a gép belsejében ugyan egy kórházi ambulancia csaknem teljes orvosi felszerelése megtalálható, de minden készülékből csak egy van. Azért Pécsről indították a gépet, mert a dél-alföldi régióban nincs mentőhelikopter-bázis. A helikopter már a levegőben volt, amikor a tünetek – pupillaszűkület, vérnyomásesés, nyálfolyás – alapján megállapították a méreg típusát, és így a csecsemőt a szegedi klinika intenzív osztályára kellett szállítani.

„A helikoptereket – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – nagyjából egy órányi repülőútra elegendő kerozinnal tankolják meg, amennyi a bevetési sugárban (70-100 kilométeres sugarú körben) elvégezhető esetfeladatokhoz szükséges” – mondta Győrfi Pál. A mentőhelikopter rendszerint terepen landol, ahonnan teli tankkal nem sikerülne a felszállás.

A kerozin a Pécs-Kecel-Szeged-Pécs közötti 318 kilométer hosszú útvonalra kevés lett volna, így a pilótának 50 kilométeres kitérőt kellett tennie a tankoláshoz. Erre Dél-Magyarországon csak Jakabszálláson volt lehetőség. A Népszabadság szerint Kecelen, ahol a kisgyermekek rosszul lettek, van repülőtér, helikopter és kerozin is. Pintér József tulajdonos rádión közölte a pilótával, hozzájárul ahhoz, hogy cége repülőterén leszálljon és ott tankoljon. Neki azonban nincs szerződése a mentőszolgálattal, és emiatt nem kapott erre engedélyt a pilóta.

Jelenleg 5 légibázis működik az országban: Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, és február óta Balatonfüreden. Dél-Alföldön – amióta 2005 szeptemberében Szegeden megszűnt az alapítványi pénzből működtetett légimentés – nincs mentőhelikopter-központ. Tavaly a kormányszóvivő kijelentette: százmillió forintos minisztériumi pályázatból az ország összesen nyolc pontján – Nyíregyházán, Sopronban, Gyulán, Szekszárdon, Hatvanban, Miskolcon, valamint Balatonfüreden és Szegeden – épülhet új leszállópálya mentőhelikopterek számára. A Dél-Alföldi régió lefedettségét biztosító – lapunk információi szerint Szentesen megépülő – bázisról heteken belül megállapodás születhet. Öt vadonatúj Eurocopter és három felújított francia „Mókus”, azaz AS-350B Ecureuil típusú gép tartozik a flottához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!