Hírek

2007.04.16. 16:57

Amikor a tolvajok ölhetnek is

Tényleg senkinek sincs használható ötlete a színesfémtolvajok és –kereskedők illegális ténykedése kapcsán? Mert az, amit ma teszünk, hazardírozás. De meddig lesz szerencsénk?

Stanga István

Hogy a színesfémtolvajok nem kímélnek semmit, jól tudjuk. Ugyanakkor mégis hajlandóak vagyunk velük szemben megbocsátóbbak lenni, mondván, nem erőszakos bűnözőkről van szó, nem tapad vér a kezükhöz. Ez a megállapítás jelenleg talán igaz, de nem biztos, hogy a jövőben is érvényes lesz.

Az, aki úgy véli, a probléma elintézhető egy kézlegyintéssel, gondoljon csak bele az elmúlt pár nap történésébe. Néhány napja, húsvétkor a Hegyeshalom–Győr–Budapest vonalon akadtak komoly problémák, mert valakik elloptak 160 méternyi biztosítóberendezés-kábelt, a mostani hét végén pedig kétszer is fennakadást okozott a tolvajok ügyködése: pénteken a Budapest–Debrecen, vasárnap pedig a Budapest–Cegléd vonalon.

A már-már menetrendszerű kábellopásokkal nézetem szerint nem az a legnagyobb probléma, hogy ezzel évente sok százmilliós kárt okoznak a MÁV-nak (végső soron nekünk, adófizetőknek), s nem is az, hogy ezrek utazását teszik tönkre. Ezeknél lényegesen fontosabb, hogy – akárcsak a különféle közlekedési jelzőtáblák eltulajdonításával – sokak életét veszélyeztethetik. Oké, eddig még nem történt jóvátehetetlen, de a nagy számok törvénye alapján egyszer bekövetkezhet az is.

Jó lenne, ha ezt nem várnánk meg. Bevallom őszintén, fogalmam sincs arról, mit is kellene tenni. Az erkölcsi prédikációk fölöslegesek hiszen itt pénzről, méghozzá nagy pénzről van szó (pénzről a tolvajok, nagy pénzről a színesfém-kereskedők esetében). Belátást így aligha várhatunk, arról már nem is beszélve, hogy sem a tolvajok, sem a felvásárlók nem feltétlenül a legmagasabb iskolázottságú emberek közül kerülnek ki.

Hogy én nem tudom, mi is a kiút, rendben van. Az már kevésbé, hogy a szakemberek sem. Egy rendőr például valami olyan ötlettel állt elő, hogy ismét állami kézbe kellene adni a színesfém-felvásárlást. Nyilvánvaló, hogy nem ez a megoldás. Talán a vonatkozó jogszabályokat kellene megváltoztatni, esetleg megnézni, más országokban mi a helyzet. 

E téren – túl a fejcsóváláson – hosszú évek óta nem csináltunk semmi érdemlegeset. Azaz mégis. Reménykedtünk, hogy nem történik tragédia. Bár, inkább az a helyes kifejezés: hazardíroztunk. Csak az a kérdés, meddig lesz szerencsénk.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!