Hangadó

2007.04.15. 18:45

Zenevonal IX. - A két rocker nem bontott Kordont

Amikor először megláttam egy szórólapon, hogy Rock Táncház, jól meglepődtem. Ez csak tetőzött, amikor rájöttem, hogy Johhny & Basco nem más, mint a kőkemény zenét játszó Kordon két tagja. Mindkét meglepetés egyetlen kérdésbe torkollt: Mi van? Nem hagyhattam annyiban, megkerestem Szőke Jánost és Basa Lászlót, a két gitárnyűvőt.

csenki


- Hogyan jött létre ez a nem mindennapi attrakció?
- Sajnos a mai zenei világban arra kényszerülünk, hogy ketten nyomjuk a bulit, előre felvett alapokkal. Kis helyigényű, költségkímélő, buli- és tulajdonosbarát megoldás. Olyannyira gazdaságos, hogy néha úgy érezzük, legnagyobb konkurenciánk a zenegép. Szégyen, gyalázat, hogy idáig jutott a magyar zenei élet! De ha már így alakult, megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni belőle.
- Minek neveznétek ezt a fajta zenélést?
- Speciális vendéglátózás.
- Megalkuvás?
- Semmiképp. Hiszen a műsort olyan számokból állítjuk össze, amihez még szívesen adjuk a nevünket. Rockzene, főként nagyon ismert magyar dalokból.
- Nem lehet hétköznapi egy rockzenés buli két hajrázóval.
- Aki szereti ezt a műfajt, ismer bennünket, az jól érzi magát.
- Mennyire van a közönségnek beleszólása abba, hogy milyen dalokat játszotok?
- Majdnem egy éve kezdtük, egy harmoinc számból álló repertoárral. Ma már százhúsznál tartunk. A műsor bővítésénél figyelembe vettük az igényeket, hiszen sokat beszélgetünk a szünetekben a bulizókkal. Előfordul, hogy ami nekünk jó, az nekik nem annyira jön be. Van, mikor azt mondják, ne művészkedjünk már annyit. De vannak ám különlegességek talonban!
 Mitől jó egy rockzenés buli? Ha sok a hosszú haj?
- Ha jó sok a lány. Mert ha ők elkezdenek táncolni, felpörgetik a fiúkat.
- Hol játszotok?
- Ahova hívnak bennünket, oda szívesen megyünk. Jelenleg a Skót és Joe bácsi kocsmájában, Hetényegyházán az XL-Caféban, Nagykőrösön meg két helyen, a Bols Jazz Caféban és a Blues Caféban nyomjuk.
-- És ez nem elég a polgári foglalkozásotok mellett?
- A zene az életünk.
- Úgy hallom, nem csak buli-felkéréseitek vannak.
- Egyszer eljött a Skótba Körmöczy Béla, a KARC (Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club – a szerk.) szakosztályvezetője, aki hallotta, hogy tervezzük a kecskeméti rögbisek indulójának megírását. Beszélgettünk, és azt mondtam ha megírjuk a KARC –indulót, támogatnak bennünket.
- Jó kis meglepetés lehetett.
- Maga a tény, hogy állják a stúdióköltségeket, kiadják és terjesztik a lemezt, az igen. De igazából vagy húsz éve erre készültünk. Régi nagy álmunk vált valóra.
- Ezek szerint voltak alapok.
- Igen, még régről. Egy szöveg. De az elveszett. Nekiestünk újra. Szakszavakat kérdezgettünk, gyúrtuk, gyalultuk, és egy nap alatt elkészültünk. Aztán stúdióba vonultunk. Háry Péternél, a Holy Hole Stúdióban zajlottak a felvételek.
- Milyen felállásban?  Mert két gitár és egy énekhang azért, valljuk be, kevés a boldogsághoz.
- Egy remek dobszoftver, Péter basszuson, és mi ketten. Jó kis csapat volt.
- Összeállt a zenekar, jöhetett a zúzás?
- Ez egy érdekes dolog volt. Ugyanis mi éppen egy indulós, rádióbarát rockzenére gondoltunk, jó kis fieszta hangulattal, trombitás felvezetéssel. Aztán pont a karcosok mondták, hogy lehetne keményebb.
- Kezdhettétek előröl az egészet?
- Dehogy. Kis átalakítások lesznek, de az alap zenét már nyomja a Gong Rádió.
- Hogyan tovább, ha elkészül a mindenki számára elfogadható induló?
- Lesz egy lemez, háromféle verzióval: egy rövid, egy stadion és egy lazább (trombitás). Aztán, reméljük, majd nyomják a zenénket a meccsek előtt, alatt, végén. Ami biztos: idén is döntőbe szeretnének kerülni a fiúk. Ha sikerül, a döntőn élőben nyomjuk, aztán meg az after partin is mi zenélünk. Meg jó lenne egy klassz kis videoklipet is készíteni a rögbis fiúkkal közösen.
- Jut eszembe a fiúkról. Akkor ti most Kordont bontottatok?
- Nem. Csak dobos hiányában most pihen a zenekar. De lehet, hogy éppen ezeknek a csökkentett létszámban zajló dolgoknak köszönhetően fog újra elindulni a Kordon.
- Jó kis indulóval újraindítjátok?
- Ha indulót írunk, akkor a Johnny & Basconak írunk. Meg, persze, bárkinek, aki szeretné.
- És akkor az indulók - és a később érkezők - jól beindítják a már nem ma indult zenészek szekerét?
- Az nagyon jó lenne. És bár egyre kevésbé hisszük, hogy ebből meg tudnánk élni, abban biztosak vagyunk, hogy életünk végéig zenészek maradunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!