Hírek

2007.04.12. 17:11

A Fidesz szerint az OVB hadat üzent az Alkotmánybíróságnak

Répássy kifogásolta, hogy az Ab első döntése után újrafogalmazták és a következő évi büdzsére vonatkozóan nyújtották be a vizitdíjról, illetve a kórházi napidíjról szóló kérdéseket.

É. S.

„Az Országos Választási Bizottság (OVB) hadat üzent az alkotmányosságnak, az Alkotmánybíróságnak (Ab) és a népakaratnak azzal, hogy elutasította a Fidesz és a KDNP vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdéseit” – jelentette ki tegnap Répássy Róbert. A Fidesz frakcióigazgatója szerint Gyurcsány Ferenc tavaly tavasszal elvette a szabad döntés lehetőségét az emberektől, most pedig „az ő embere” – Szigeti Péter, az OVB elnöke – tette ugyanezt, az általa vezetett testületben.

Répássy kifogásolta, hogy az Ab első döntése után újrafogalmazták és a következő évi büdzsére vonatkozóan nyújtották be a vizitdíjról, illetve a kórházi napidíjról szóló kérdéseket. Az OVB azonban annak ellenére újra elutasította kezdeményezésüket, hogy Ab egy korábbi határozatában azt is kimondta, önmagában nem tesz tiltottá egy népszavazást, ha annak eredménye  érinti a következő költségvetési törvény megalkotását.

A Fidesz a jövő héten a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos két kérdés ügyében, ezen a héten pedig a korábban szintén elutasított tandíjról szóló kérdés ügyében  is az Ab-hoz fordul. Az ellenzéki párt abban bízik, hogy még tavasszal elbírálják beadványaikat, és így sikerül egy népszavazást tartani az összes elfogadott kérdésben, bár „az OVB pont a kérdések szétválasztásán mesterkedik”.

Az OVB szerdán a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezést a jövőbeni költségvetésre való korlátozó hatása, az egészségbiztosítási alap fokozott alkotmányossági védelme, valamint az Alkotmánybíróság által még nem értelmezett „burkolt alkotmánymódosítás” miatt utasította el.

„A parlamenten kívülről nem sikerült megdönteni a demokratikusan választott kormányt, próbálnak keresni egy másik eszközt, ami az alkotmányban népszavazásként van definiálva” – reagált Répássy szavaira Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint azonban a referendumot a radikális ellenzék országgyűlési választásként interpretálja a szavazóknak. „Ez hazugság, hiszen a népszavazás nem országgyűlési választás” – hangoztatta Nyakó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!