Hírek

2007.04.09. 09:06

Lévai Anikó kinézett a konyhaablakon

A tyúkhús paradicsomszósszal jó, a birkapörkölt meg fejjel és lábszárral Orbán Viktor felesége szerint

BAMA

Amikor egy asszony, akire sokan úgy emlékeznek a kollégiumból, mint egy rendkivül okos, talpraesett lányra, mellesleg tehetséges jogászra, szakácskönyvet ír, akkor mindenki arra gondol, hogy ki akar lépni a férje árnyékából.

Az ex-miniszterelnök ugyanis nagy árnyékot vet a táborára, a pártjára és nyilván a feleségére is, aki eddig legfeljebb kötelességtudóan jótékonykodott. A könyv címe fölöttébb szerény: A konyhaablakból. S Lévai Anikó meg is írja, hogy ő szeretne egy konyhaablakot nyitni, hogy bepillantsanak az ő életükbe, mert róluk már annyi mindent összeírtak. S valóban a tűzhelyen túl látunk, az illusztrációk java a férjéről szól, aki fogja a pecabotot fiával, megforgatja az észt malomkövet, Márai kötetet visz ajándékba Blairnek és elkápráztatja a holland szocdem kormányfőt.

További két oldalon arról mesél, hogy mennyire nem szerették az akkori politikusok, még Adam Michnik sem Viktor 1989 junius 16-i beszédét, amikor a szovjet csapatok kivonását követelte. Egyetlen étek említtetik itt meg, egy szendvics, amit aznap este a Kisvigadóbéli fogadáson szorongatott Orbán. Vagy Lévai Anikó mégsem akar kilépni férje árnyékból vagy a könyvpiacra kacsint, a polgári körökre, a Viktor rajongókra?

Egy szakácskönyv persze többnyire siker, s a receptek nagyszerűek, s a könyv bemutatóján én sem voltam rest megkóstolni a diós sütijét, ami isteni, annyi dió van benne, amennyi kell és olyan finom, hogy ehhez foghatót ebben a műfajban még nem is ettem. Így történt, hogy bölcsen elnézegettem, ahogy Pesty László egyetlen fekete bőrdzsekijében összehajolt Anikóval, ahogy Bayer Zsolt, mint egy zsúrfiú kezet fogott a szerzővel vagy Schmittné Makray Katalin sorbaállt, hogy dedikálhasson egy könyvet.

Akár egy polgári körös rendezvény is lehetett volna, ahol senki sem arra volt kiváncsi, hogy Lévai Anikó aranykalászos gazda, s 150 ezer forintért letenné a traktoros vizsgát is, bár sokallja, hogyha pótkocsit is utánakötni, akkor újabb 150 ezret kell fizetni. És nemcsak a könyv kedvéért ragadt ásót, hogy a paradicsomos kerekrépaleveshez maga szedjen fel egy csokor répát, hanem mint egy jó vidéki kislány, otthon van a kertben is, nemcsak a konyhában.

Azt viszont most már én is tudom, hogy az Orbán házaspár esküvőjén a tyúkhúst paradicsomszósszal tálalták fel, s a kondérban a karcagi juhászok által ízesített birkapörkölt rotyogott, amit lábszárral és fejjel főztek meg. Viszont amikor a lakodalom végén a sátrakat bontották, ők már rég Hvar szigetén töltötték a mézesheteiket. Remélem vittek a diósból, mert ahhoz fogható Dalmáciában sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!