Hírek

2007.03.31. 17:12

Kóka János az SZDSZ új elnöke

Kóka János lett az SZDSZ új elnöke – döntött éles csatában a párt küldöttgyűlése szombaton. A gazdasági miniszter győzelméhez vezető út meglepően rögösre sikeredett.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A leköszönő elnök, Kuncze Gábor is Kóka Jánost támogatta – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Helikopter húz el szombaton kora délelőtt a dél-budai sportcentrum felett – itt tartja tisztújító küldöttgyűlését az SZDSZ. „Most jön a Kóka” – mondják mellettünk: remény éled bennünk a fentiekre felfigyelve, hallván, hogy marad még vicces ember a liberálisok között Kuncze Gábor elnök távozta után is. Az SZDSZ küldöttgyűlése amúgy eleve a vidámság jegyében telik, még Kóka János is viccel, Molnár doktort a Titanichoz hasonlítva, mégpedig imigyen: „ha ő lett volna a Titanic, a jéghegy süllyed el”. De erről majd később.

Addig is azonban mind ő, mind pedig ellenfele, Fodor Gábor kortesbeszédeiket mondják reggel kilenctől a sportcsarnokban. Az elsőnek felszólaló Fodor improvizál: azt mondja, úgy döntött, nem mondja el előre megírt beszédét, mert nem az észhez, a szívhez kíván szólni. Így is tesz: szerinte az SZDSZ-nek a hitelességét kell visszaszereznie. Fodor amúgy vélhetően Kóka és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szoros kapcsolatára utalva azt mondta: nem akar olyan SZDSZ elnöke lenni, mely az MSZP listáján kerül a parlamentbe. Fodor amúgy beszédében többször állította szembe a hiteles boldogulást az ügyeskedéssel és a pártmegrendelésekből való meggazdagodással. Persze ezt nyilván az veszi magára, aki akarja.

Kóka János pedig látszólag nem vette magára: „nálam a változás középpontjában a siker van” – mondta. „Az én generációm szabadulni akar a kudarctól” – indokolta a vérfrissítés szükségességét az alig egy éve párttag politikus. A gyors pártkarrier persze minden bizonnyal a gazdasági miniszter szerint sem elvetendő: „nem szégyen előbbre jutni, érték az ambíció, az egyéni teljesítmény” – mondta, és ezt akár saját SZDSZ-es pályafutását igazolandó is érthette volna. Az SZDSZ sikerét amúgy a megalkuvás nélküli reformpolitikában látja a gazdasági miniszter, és itt jön a fent már említett poén: pozitív példaként a „se jobbra, se balra nem néző, csak a reformot végigvivő” Molnár Lajos egészségügyi minisztert említette. Szegény jéghegyek, mondhatnánk erre.

[caption id="" align="alignright" width="260"] „Az én tőkém a becsület, a tisztesség, a tapasztalatom” – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]A beszédek és a politikai vita után következett a lényeg: a küldöttek megkezdték a szavazást. A terembe végül jó egy óra múltán visszaengedett újságírók azonban az eredményt nem, sokkal inkább a növekvő zavart látták a küldöttek között. Kiderült: többszöri újraszámolás után is döntetlen eredmény született, azaz három érvénytelen voks mellett 377-377 szavazatot kapott mindkét jelölt. A döntetlen eredmény elsősorban Fodor Gábor részéről fegyvertény, tekintve hogy a liberálisok erős embereinek többsége – így például Kuncze Gábor ex-pártelnök vagy Pető Iván – nyíltan Kóka Jánost támogatta. Többeket felzaklatott a szoros eredmény: „csak a pénzt költjük, az egészet elintézhettük volna egy nap alatt” – hangzott egy bizonyára már hazafelé indulni vágyó küldött szájából a kritika.

A hazaindulás később kulcsmotívum lett. Többek szerint ugyanis éppen ez döntötte el a végeredményt, mondván: a Fodort támogató vidéki küldöttek egy része a sikeresnek vélt első választási forduló után hazament. Mindenesetre hiába szólt be ismét Fodor Gábor milliárdos ellenfelének („az én tőkém a becsület, a tisztesség, a tapasztalatom” – mondta), az új szavazás Kóka János sikerét hozta, mégpedig 380-367 aranyban.

Győzelméről szólva az újdonsült elnök kijelentette: együttműködik mindenkivel, akár Fodorra, akár őrá szavazott, hiszen „mindenki az SZDSZ-t támogatta”. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rekordidő alatt gratulált az új elnöknek.

Kunczét óriásplakáton támadják

Az utak mentén elhelyezett óriásplakátokon támadják Kuncze Gábor leköszönt SZDSZ-elnököt országszerte. A plakátokon többek közt a „Köszönjük elnök úr... az ellopott rendszerváltást!” és a „Lop-stop” feliratok szerepelnek Kuncze képe mellett. Pető Iván, a küldöttgyűlés levezető elnöke 120 ilyen plakátról tud, melynek kihelyezést egyértelműen „szemétségnek” tartja. Pető közölte: nem tudják, kik a plakátok megrendelői, azokon semmilyen ezt jelző felirat vagy cím nem szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!