Közélet

2007.03.28. 12:09

Megkérdeztük a Buhera mátrix alkotóit

Buhera mátrix. Már a címe is sokat sejtető. Vajon a sikeres Mátrix triológia paródiájáról van szó, vagy egy buherált történetről? Egy kicsit mindkettőről. A kecskeméti premier előtti bemutatón részt vett Litkai Gergely forgatókönyvíró és Márton István rendező.

Sebestyén Hajnalka

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Ő nem Litkai Gergely
[/caption]– Kezdjük talán rögtön a címmel: mit jelent a Buhera mátrix? – kérdeztük elsőként Litkai Gergely forgatókönyvírótól.
– A magyar virtuális valóságot mutatja be, azaz hétköznapok silány valótlanságát az én életemen keresztül, ám abból is csak a lényegtelen részeket. A Buhera mátrix a főhős életén keresztül azonban a magyar félmúltat is bemutatja, hiszen míg az ütközést követően leperegnek előtte életének emlékezetes pillanatai megismerheti a néző az 1980-as, 1990-es és 2000-es éveket. Mindezt persze a hetvenes évek végi generáció szemszögéből.

[caption id="" align="alignright" width="200"] Ő viszont az
[/caption]– A film ezek szerint saját élményei alapján íródott?
– Kizárólag a velem és az ismerőseimmel történt események ihlették a történetet. A filmből nem hiányozhatnak természetesen azok a pillanatok sem, amelyek egy családi fotóalbumban a legkínosabbak szoktak lenni, ovis farsang, úttörőavatás, ballagás, szalagavató, ehhez jön még pluszban egy vízóra-beszerelés és egy élő halott autóoktató.

– Ezek szerint ennyire elfuserált az élete?
– Majdnem, de ennyien mégsem követik nyomon mint a filmbéli Gergőét.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Meg ő is
[/caption]– A film meghatározó része a vízórás-sztori, ez is Önnel történt meg?
– Ennyire azért nem elbuherált az életem, de egy ismerősöm hasonló esetet élt meg a lakásfelújítása során. Két oldalról elkezdték felrakni a csempét, mire a közepénél összeértek egy kisebb fajta Himalája képződött. A különbség, hogy az ő vízóráját legalább beszerelték.

– A fürdőszoba digitális trükk volt?
– Nem, a főszereplő elütése viszont igen, így Bánki Gergő életben van, és egyelten kaszkadőrünk sem hiányzik.

[caption id="" align="alignright" width="200"] A Győző meg a Badár
[/caption]– Több ponton is eltér a Buhera mátrix az elmúlt évek magyar mozifilmjeitől: se látványos hölgyek, se nagy szerelmek, sőt egyetlen direkt termékreklám sem látható.
– Vígjátékunk szakított az elmúlt évek haladó hazai hagyományaival, így nincs benne honfoglalás, álgengszterek, indokolatlan szerelmespárok és mint említette termékelhelyezések sincsenek a filmben. Mi a való életet mutatjuk be. A beloruszok és a türkmének már lecsaptak rá, ön se érje be egy legyintéssel!

– A külföldi filmes szakma is felfigyelt már a filmre...
– Nagyon büszke vagyok rá, hogy a belorusz és türkmén filmesek is érdeklődnek a Buhera mátrix forgatókönyve iránt. A Türkmén Állami Filmvállalat a főszerepre az egyik legnagyobb türkmén sztárt, Rashid Darshanbasit képzelné el.
A történet szerint a főhőst a nemrég elhunyt Türkménbasi elnök születésnapján elüti egy állami Lada és lepereg előtte Türkménbasi elnök élete, valamint főbb művei. A türkmén filmesek azonban nemcsak a film forgatókönyvét, hanem a kellékeket is megvásárolnák, mivel olcsók.

[caption id="" align="alignright" width="200"] Jelenet
[/caption]– Mint forgatókönyvíró elégedett a rendezéssel?
– Gyakran előfordul, hogy nem teljesen az valósul meg, ami a forgatókönyvekben szerepel. Én azonban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy rossz szavam sem lehet. Büszkén vállalom az egész filmet, hiszen forgatókönyvem teljes egészében megjelenik a vásznon.

– Hogyan ajánlaná a filmet a nézőknek?
– Önfeledt, szórakoztató. Egy olyan fergeteges történetet mutatunk be, amely egyáltalán nem rugaszkodik el a való élettől, és mindezt ráadásul humorosan tálaljuk.

A rendező Márton Istvánt a forgatás további kulisszatitkairól faggatuk.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Ők ketten követték el
[/caption]– A film Litkai Gergely Buheramátrix című könyve alapján készült. Mi alapján döntött arról, hogy mely részek kerülnek vászonra? – adtuk át a szót Márton István rendezőnek.
– A könyv annyira tetszett, hogy kár lett volna egyetlen jelenetet is kihagyni belőle, így teljes egészében láthatja a közönség.

– Korábban is dolgoztak már együtt?
– Több tévéműsornál is, például Hajós András, Friderikusz, illetve Fábri produkciók kapcsán.

– A színészeket mi alapján választotta ki?
– Gergővel közösen döntöttük el, hogy mely szerepet ki játsza el. Sosem szerettem a castingokat, én három mondatból  leszűröm, hogy jó-e valaki

A beloruszok és a türkmének már lecsaptak rá, ön se érje be egy legyintéssel!

a szerepre vagy nem. Ráadásul már a forgatókönyv olvasásakor a karakterhez azonnal párosítottam a színészt. A filmben nagyon sok ismert színművész játszik. Igaz mindenki apróbb szerepekben, de annál emlékezetesebb alakításokban látható. Kivétel ez alól Litkai Gergelyt alakító Bánki Gergely, aki végig szerepel. Az ő szerepére öt esélyes volt, de amint megláttam a terembe belépő Gergő bizonytalan lépéseit már tudtam: ő kell nekünk.

– Mindenképpen ki kell emelni a szereplők közül a Jancsó-filmekből ismert Pepe-Kapa párost...
– Korábban többször dolgoztam már Scherer Péterrel és Mucsi Zoltánnal, akik tökéletesen „illeszkedtek” a film hangulatához, a két neves művész ezúttal a Vizes és a Gázos szerepében látható, alakításuk meghatározó a film történetét tekintve.

[caption id="" align="alignright" width="200"] És nem ők
[/caption]– A filmben szereplő kutyával könnyen ment a munka?
– Recki Saroltának köszönhetően Casper nagyszerűen tette a dolgát. Egyetlen egyszer azért meggyűlt vele a bajunk, nem akart beszállni a kocsiba, amikor viszont be kellett volna. Végül azért a labda mindent megoldott.

– Mennyi ideig tartott a forgatás, milyen helyszíneken dolgoztak?
– Rekordidő alatt mindössze 19 nap alatt elkészültünk, amely anyagi szempontból is nagyon előnyös volt. A gyorsaság azonban nem ment a minőség rovására. Az operatőrrel mindent előre kiszámítottunk, megterveztünk, így minden percet jól ki tudtunk használni. Összességében elmondhatom: a stáb nagyszerű munkát végzett. A jó előkészítés után a konkrét forgatás zökkenőmentesen, vidáman, frappánsan zajlott. Mindenki nagyon jól érezte magát, beleértve engem is. Hozzátenném: magam már több filmnél is dolgoztam, de ennyire profin, jól szervezetten még nem működött egyetlen forgatás sem, a filmet egyébként szinte végig budapesti helyszíneken vettük fel.

– Fia, Márton Balázs volt a Buhera mátrix operatőre. Korábban is dolgozott már vele?
–  Tévés műsoroknál már volt közös munkánk, filmet viszont először készítettünk együtt. Bevallom egy kicsit tartottam az egésztől, de szerencsére minden nagyon jól sikerült.

– Lesz folytatás?
– Bármikor folytatható, majd kiderül szükség van-e rá. Ha kell megoldjuk a főszereplő újraélesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!