Hírek

2007.03.27. 04:59

Farkasházy máris szabadul?

Farkasházy Tivadar tegnap börtönbe vonult. A humoristának egy két évvel ezelőtti, állítólagos közlekedési szabálysértését változtatta a bíróság ötnapos elzárásra, de lehet, hogy már ma „szabadul”.

Dián Tamás

A népszerű Teddynek „fogalma sincs, mit követett el”, s mint mondta, erről a nemrég kézhez kapott bírósági végzés sem tájékoztatta. Abban ugyanis csak az állt: „Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt” ötezer forint értékű bírságot kell leülnie. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Farkasházy szerint lehetséges, hogy az eddigi felszólítások elkeveredtek, de ha a mostani végzésben közölték volna vele, hogy hol és miben találták vétkesnek, valószínűleg szó nélkül befizeti a büntetés összegét. Így azonban nem volt más választása, mint tegnap reggel jelentkezni Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Nem sok csomagot vitt: mindössze egy fogkefét és a mobiltelefonját, ám ez utóbbit azonnal le is kellett adnia, mivel efféle eszköz nem lehet a fogvatartottak birtokában.

Már ebből is kitetszik, hogy aki azt hiszi, Farkasházyra a börtönfalak között különleges bánásmód várt, az nagyot téved. Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár lapunknak elmondta: az elbánás szempontjából nincs különbség az öt napra vagy öt évre bezárt fogvatartottak között. Illetve egy eltérés biztos van: az elítéltekkel szemben az elzárást töltő elkövető csak a saját kérésére foglalkoztatható. Mivel Farkasházy a legenyhébb, azaz fogház fokozatú körülmények között van, a számára kijelölt területen szabadon mozoghat, használhatja a könyvtárt, rádiót hallgathat és még televíziót is nézhet.

Arra a kérdésre, hogy vajon mennyire jellemző a pénzbüntetés „leülése”, az államtitkár azt felelte: tavaly 1476 személy vonult be az átváltoztatás folytán megállapított elzárás letöltésére. „Ez a szám magában foglalja mind a pénzbírság, mind a helyszíni bírság átváltoztatása folytán végrehajtott elzárásokat, mind pedig azokat az eseteket, amikor a bíróság szabott ki elzárást – mondta. – A tavalyi év utolsó napján 57 ember ült rács mögött ezen a jogcímen”.

Ha a humorista kijön, nem lesz priuszos, mivel a szabálysértés miatt elzárásra ítéltek büntetlen előéletűnek minősülnek. Fogva tartása az állam számára erősen ráfizetéses, hiszen az általa naponta leült 1000 forint az államnak 6635 forintjába kerül. Ez az élelmezési kiadásokat ugyanúgy tartalmazza, mint a közüzemi költségeket, illetve a büntetés-végrehajtási dolgozók bérét.

Egyes, meg nem erősített hírek szerint Farkasházy Tivadar nem üli le az öt napot, hanem már ma „szabadul”. Ez Kondorosi Ferenc szerint csak úgy lehetséges, ha ő vagy egy hozzátartozója, illetve ismerőse a még le nem töltött napoknak megfelelő összeget megfizeti. Ez azonban nem az elzárás megváltása, hanem a pénzbírság, illetve a helyszíni bírság teljesítésének a következménye. Hogy kijön-e a humorista idő előtt, nem tudni, ám az bizonyos, hogy Baracskán éppen ma focimeccs lesz, s ő állítólag ezen szeretne részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!