Hírek

2007.03.25. 17:27

Kétmilliárd bicikliutakra

Az elkövetkező 7 évben a duplájára növelné a kerékpárutak hosszát a közlekedési tárca. Idén összesen 2 milliárd forintot fordítanak erre az Útpénztár forrásaiból. A fejlesztésekre kiírt pályázatokra egészen július végéig jelentkezhetnek az önkormányzatok, a pénzt a tervek szerint vissza nem térítendő támogatás formájában kapnák a települések.

E. Cs.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hét év alatt megduplázná a kormány a kerékpárutak hosszát – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Magyarország kerékpárút-hálózata jelenleg 1500-2000 kilométer hosszú. A kormány 2 éve indított Kerékpáros Magyarország Programjának köszönhetően tavaly összesen 100 kilométernyi új szakasz épült 1 milliárd forintból, idén ennek a dupláját költik majd fejlesztésekre, 2013-ig pedig újabb 1500 kilométerrel bővítenék a hálózatot, összesen 60 milliárd forintból. Az összeg nagy részét az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjaiból, évi 2 milliárd forintot az éves költségvetésből fedeznék, a maradékot pedig az önkormányzatok teremtenék elő.

Az önkormányzatok 50-100 százalékos támogatásokra pályázhatnak július 25-ig, két fordulóban. A pályázatok a tárca honlapján már megjelentek, s április elejétől a sajtóban is elérhetőek lesznek. Az első körben leadott pályázatokat július 10-ig, a később beérkezetteket szeptember 20-ig bírálják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!