Közélet

2007.03.19. 11:08

Olyan az aszfalt, mint az ementáli

Szentségelnek az autósok Kecskeméten, mégpedig joggal. Egyik-másik kátyú akkora, hogy lövészárokként is megállná a helyét. Mi lett volna, ha még telünk is van?

T.V.

Nem is volt tél, mégis tragikus állapotban vannak a kecskeméti utak. Egyelőre talány, hogy mikor jutnak majd a kátyúzás végére a városi fenntartású utakon. Az államiak esetében még az is kérdéses, hogy mikor kezdik el. 

Az utak egy része önkormányzati, másik része pedig állami. Ez utóbbi a közútkezelő fenntartásában van. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hol és mikor várható a kátyúzás.

Rácz Sándor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és közterület-felügyeleti osztályának vezetője lapunknak elmondta: ettől az évtől új szerződést kötnek az útfenntartásról, ám a közbeszerzési eljárás még folyamatban van. Ez néhány héten belül remélhetőleg lezárul, és akkor el tudják majd kezdeni az útjavításokat. A tervek szerint úgynevezett aszfaltkátyúzást végeznek majd, hiszen szakmailag ez a legjobb és legtartósabb módszer.

Az osztályvezető elmondta azt is, hogy idén a helyi közutak fenntartására 421 millió forintot szán a város. Ebből a keretből kell majd egyebek között kijavítani az úthibákat, megoldani a vízelvezetést, rendben tartani a kerékpárutakat, a járdákat vagy éppen javítani, beüvegezni az autóbuszmegállókat. Az egyes feladatokra adható összegek nagyságáról a városrendezési és városüzemeltetési bizottság dönt majd.

A megyei közútkezelő kht.-hoz tartozó állami utak kapcsán Molnár Péter igazgatótól megtudtuk: hiába nem volt igazi tél, az utaknak az sem használt, hogy a szükséges munkákat éveken át halogatták a forráshiány miatt. Azt nem tudni, hogy mennyi pénz lesz a burkolati hibák kijavítására idén. A közútkezelőnél ugyanis folyamatban van a régiós átszervezés, és amíg ez nem fejeződik be, addig a források elosztására is várni kell.

A tartós módszer

Az aszfaltkátyúzás lényege konyhanyelven, hogy meleg aszfalttal öntik be a lyukat az úton, vagyis ugyanazzal az anyaggal foltoznak, mint amiből az úttest készült.

T.V. A tartós módszer Az aszfaltkátyúzás lényege konyhanyelven, hogy meleg aszfalttal öntik be a lyukat az úton, vagyis ugyanazzal az anyaggal foltoznak, mint amiből az úttest készült.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!