Közélet

2007.03.17. 12:40

Európai Bizottság nem kukoricázott - Életeket olthat ki a génkezelt kukorica

Vese- és májmérgezést szenvedtek azok a kísérleti patkányok, amelyeket a Monsanto cég génkezelt (gm) kukoricájával etettek - írják független kutatók egy amerikai tudományos folyóiratban.

M. Gy.

A MON863 kódjelű, kukoricabogarat elpusztító génmódosított kukorica megmérgezte az állatok belső szerveit, pedig tavaly az Európai Unió állati, majd emberi fogyasztásra is engedélyezte forgalmazását.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet a Monsanto termék azonnali visszahívását valamint az engedélyezési rendszer felülvizsgálatát követeli. A tanulmány a Monsanto saját, az Európai Bizottságnak engedélyezés céljából beadott biztonsági vizsgálatainak adatait elemezte.

Az adatok világosan bemutatják, hogy a vizsgált kukorica jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A terhelő bizonyítékokat a Greenpeace szerezte meg egy bírósági per végén, majd továbbította azokat független elemzés céljából a francia Caen egyetemen dolgozó szakértői csoportnak. Ők megállapították, hogy mérgezés jelei mutatkoztak a a génmódosított kukoricával táplált patkányok veséjében és májában.

Ezért a   Greenpeace követeli a  MON863 kukorica azonnali visszahívását  a jelenlegi tesztelési módszerek felülvizsgálatát, a hibás engedélyezési rendszer eltörlését mert szerintük   nem lehet kiszűrni az ilyen veszélyes termékeket.

A kérdéses kukorica engedélyezése már 2003 óta heves vita tárgyát képezte, amikor is megállapították, hogy a MON863 kukoricával etetett patkányok vérösszetétele jelentősen megváltozott. Bár a tagállamok többsége ellenezte a GM kukorica piacra dobását, az Európai Bizottság fittyet hányva az aggodalmakra, mégis engedélyezte a  kukorica szabad forgalmazását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!