Közélet

2007.03.17. 11:02

A vétlen késlekedőknek nem kell kamatot fizetni

Több tízezer autós még nem kapta kézhez a teljesítményadó befizetéséhez szükséges csekket. Aggódniuk azonban nem kell, nem lesz késedelmi kamat - jelezte Baranovszky György fogyasztóvédelmi szakértő.

M. J.

Ha az önkormányzat késve küld értesítést a teljesítményadóról, akkor azért nem lehet a tulajdonost felelőssé tenni. Nem az autósoknak kell igazolniuk azt sem, hogy nem kapták meg időben a levelet. A szakértő szerint ezért nem kell késedelmi kamattól tartani azoknak, akik csekk híján nem tudják befizetni az adót március 19-ig.

Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a késve kiküldött levelekben egyébként sem szabhatnak meg március 19-i határidőt, hanem ésszerűen kell meghatározni a teljesítés napját. Ez az adóhatóságok gyakorlatában általában nyolc nap - tette hozzá.

A késést egyébként az okozza, hogy ezt az adónemet máshogy kell kiszámítani, mint az elődjéül szolgáló súlyadót. A régi típusú kocsiknál ráadául nem szerepel a nyilvántartásban a teljesítmény, ezért nem lehet tudni, hány kilowattra kell kalkulálni az adót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!