Hírek

2007.03.15. 09:15

Mit nézzünk tüntetés előtt (után)?

Mi, magyarok, világviszonylatban is szinte a legtöbb időt töltjük a televízió előtt. Vajon mit kínálnak mára az adók mindazoknak, akik nem az utcai sportot (támadunk és/vagy menekülünk) választják.

Stanga István

Biztosan régi beidegződés, de ma is, mint minden ünnepen – újév, húsvét, október 23., karácsony, stb. –, valahogy többet várunk a televízióktól. Úgy gondoljuk, álljanak elő valami meglepetéssel, ami nem csupán szórakoztat, de passzol is az alkalomhoz. Más kérdés, hogy már évek óta nincs módunk meglepődni. Ma se.

A közszolgálati a régi klisékkel operál. Az M1-en A Pál utcai fiúk mellett a Fekete gyámántok-at nézhetjük, immár ezredszer. Fogadni mernék, hogy az ATV és a Filmmúzeum szerkesztői ugyanabba a suliba jártak, mint közszolgálatis kollégáik (esetleg onnan érkeztek). Az előbbin ugyanis szintén Berend Iván romantikus történetét nyomják (igaz, nem Huszti Péterrel, hanem Jávor Pállal), míg az utóbbin nemecsek ernőnek (NEMECSEK ERNŐ-nek) szoríthatunk. Az M2 letudja A kőszívű ember fiai-val (ez lehet a jubileumi, 500. vetítés). A Duna Televíziónál ennyire sem cifrázták: operaházi ünnepség közvetítése, aztán két film (Vadászat angolokra, Menyegző) és passz.

A kereskedelmi tévéknél nem sok fejtörést okozhatott a március 15-i program. A TV2 egy klasszikus sugárzása mellett (Az Ezüst-tó kincse) a Leonardo DiCaprio-rajongóknak kedveskedik az Aviator-ral. De hogy legyen valami ünnepi is a dologban, az éjszakai baglyok a negyvennyolcas témájú Szirmok, virágok, koszorúk-at láthatják (hadd ne mondjam, hogy hányadszor). Az RTL Klub még ennyire sem akart nemzeti színűnek látszani. Ezért kapunk tőlük egy unalomig ismert sztorit (Monte Cristo grófja), egy magyar vigjátékot (Le a fejjel!) és egy romantikus amerikai filmecskét (Mindenütt nő).

A kisebb csatornák más-más taktikával dolgoztak. A Cool „a bevált csapaton ne változtass” elv alapján az Egy rém rendes család-ból ad le néhány száz részt, s persze, ott van Győzike. A legjobb módszert a Hír Tv választotta. Egyenes közvetítés a Fidesz nagygyűléséről, aztán megy minden úgy, ahogy szokott. De ha szerencséjük van, megint elkaphatnak egy forradalmat – élőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!