Hírek

2007.03.13. 13:08

Államilag finanszírozható a Kossuth tér rendezése

Előreláthatólag finanszírozható a központi költségvetés terhére a Kossuth tér rendezése - válaszolta Gyurcsány Ferenc a házelnök kérését tartalmazó levélre - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

BAMA

A miniszterelnök a válaszlevelében nem ír összegről, de elfogadja a házelnök által előterjesztett nagyságrendet és támogatja, hogy közpark létesüljön az Országház körül. Az MTI hétfőn úgy értesült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint 1,23 milliárd forint állami forrás és 2,44 milliárd forint magántőke kellene a Kossuth tér rendezéséhez, ahol közpark létesülne, és akár két mélygarázs is épülhetne.

A Főpolgármesteri Hivatal elképzeléséről szóló, Szili Katalinnak küldött levelet az Országgyűlés elnöke továbbküldte a miniszterelnöknek, és azt kérte Gyurcsány Ferenctől, tájékoztassa a munkálatokhoz szükséges állami forrás biztosításának lehetőségéről. Az MTI úgy tudja, a Kossuth téren először egy kerítéssel körülvett közparkot hoznának létre, és kicserélnék a jelenlegi beton burkolatot díszkőre, csak később épülhetne meg a mélygarázs vagy mélygarázsok.

A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint a zöldfelület kialakítása 260, a díszkő burkolat 460, a kerítés 330, a padok pedig 180 millió forintba kerülnének, és nemcsak az államnak. A mélygarázs befektetői pénzből épülne, a tervek szerint 1,1-1,5 milliárd forintos beruházással. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Demszky Gábor főpolgármester február 8-án jelentették be, hogy az Országház környékén közpark létesül. Akkor arról volt szó, hogy egy hónapon belül parképítési pályázatot írnak ki. A közpark ötletét Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere is elfogadhatónak tartotta, és jelezte, az önkormányzat is bekapcsolódik a tárgyalásokba.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!