Közélet

2007.03.12. 15:33

A nagy testvér figyelni fog, avagy tudom mit tettél diplomázás után

Az idei évtől kezdve minden egyetemen és főiskolán kötelező lesz a pályakövetési vizsgálatok elvégzése.

Gál Zita

A felsőoktatási törvény az intézményekre bízza, hogy figyelemmel kísérje azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet.

A Kecskeméti Főiskola egy elnyert pályázat segítségével már 2005 óta nagytestvérként követi egykori hallgatóit, felmérést végez volt diákjairól. A nagybetűs életbe kikerült tanítók és óvópedagógusok utólagos véleményéről és a végzősök tapasztalatairól is kérdeztük a tanítóképző kar felelős szakemberét: Rigó Róbertet.

Bővebben hamarosan a Petőfi Népében.

Nem azt kapják a cégek a főiskoláktól, amit várnak

Az állami foglalkoztatási szolgálat adatai alapján 2007 febuárjában 41 ezer 162 pályakezdő munkanélkülit regisztráltak, ebből 20 ezer diplomás. A cégek arról panaszkodnak, hogy nem azt kapják az egyetemekről, főiskolákról kikerülőktől amit várnak. Vagyis jól képzettséget és jó nyelvtudást. A szakemberek szerint a közgazdászok, informatikusok és műszaki végzettségűek a legkeresettebb friss diplomások. Aggódhatnak viszont a jogászok, a bölcsészek és a mezőgazdászok is. Belőlük ugyanis túlkínálat van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!