Közélet

2007.03.09. 09:36

Vége lett az ágycsatának, a nagy vesztes Kecskemét

Véget ért az ágyszámcsata, a nyilvánosságra került végeredmény Bács-Kiskunban nem hozott meglepetést. Mindenütt a korábban már megismert tervek jöttek be. A megyén belül Kecskemét a legnagyobb vesztes.

-

A Repülőkórházban csak a járóbeteg-ellátás marad, így ott 184 aktív ágy esik ki, a megyei kórházból pedig 189. Valószínűleg országosan is itt lesz a legalacsonyabb a százezer emberre jutó aktív ágyszám. A honvédkórház átvételéért a megyei kórház elvileg 33 ágyat kap, a súlyponti kilencszáz ágy felett. Ez azonban valójában csak 15 ágy, hiszen plusz 18 ágyról még a honvédkórházas csata megkezdése előtt is szó volt.

Svébis Mihály főigazgató szerint ez azt jelenti, hogy mindenképpen lesznek elbocsátások, de meg kell várni, hogy miként alakul majd a teljesítményvolumen-korlát. A kórházon belül az egyik legnagyobb csonkítás a belgyógyászatot és a pszichiátriát érte.

A változások április 1-jétől lépnek életbe. A megszűnő kórházakban azonban befejezik azoknak a betegeknek a kezelését, akiket még azt megelőzően vettek fel. Szintén ettől az időponttól változnak a területi ellátási kötelezettségek is. Ha egy beteg nem abba a kórházba megy, ahova tartozik, akkor a költségek 30 százalékát, de legfeljebb százezer forintot kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!