Egészség

2007.03.07. 13:26

Miről árulkodnak fogaink? 2.

A fogápolás elmulasztásával számos betegség megjelenésével számolhatunk.

www.orvostkeresek.hu

A fogak és az íny találkozásának vonalában felhalmozódó lerakódás, vagy másnéven plakk számos baktérium számára biztosít férőhelyet.

Az így kialakult betegség a fogínygyulladás, mely kezeletlen esetben periodontitis-hez, -foggyökérhártya-gyulladáshoz – vezethet. A periodontitis leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny, mely tasakot alkotva kezd elválni a fogtól.

Normális esetben a szánkban lévő baktériumok nem kerülnek be a véráramba. Azonban akár egy rutin fogmosás alkalmával is okozhatunk olyan apró sérüléseket, melyek mégis lehetővé teszik ezt. Bizonyos kezelések, antibiotikumok szedése is csökkentheti a szájüreg védekező rendszerét, így a baktériumok szintén a véráramba kerülhetnek.

Egészséges immunrendszer esetében a véráramba jutó baktériumok nem okoznak problémát. Azonban betegségek, vagy például daganatos betegségek kezelése során a legyengült immunrendszer nem képes megakadályozni a fertőzések kialakulását.

Az infekciós edocarditis (IE) a szív felszínén létrejövő gyulladásos betegség, mely leggyakrabban a billentyűket érinti. A kórkép kialakulásában fontos szerepet játszanak a szájból, a véráramba került baktériumok.

A hosszú ideje fennálló fogínybetegség a fogak elvesztésével járhat. Azonban a folyamat itt nem áll meg, ezen kívül számos szövődménnyel számolnunk kell.

A cukorbetegség gyakori vele járója a fogak állapotának romlása, így a betegek esetében fokozott figyelemmel kell kísérnünk a szájüreg állapotának rendszeres ellenőrzését. Az elhanyagolt fogak, az ínygyulladás ugyanis megnehezítheti a betegség kontrollálását, a vércukor szint megfelelő beállítását.

A fogínygyulladás fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. A szájban lévő baktériumok ezáltal az egész szervezetben gyulladásokat okozhatnak, melyek ideális alapot képeznek plakkok kialakulásához, ezáltal az artériák falának beszűkülését okozva. Az így kialakult állapot növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát. A gyulladás intenzitásától függően tovább nő a betegségek kialakulásának veszélye.

A súlyos ínybetegségek növelik a koraszülés, illetve az alacsony súlyú magzat világra hozatalának kockázatát. A National Institute of Dental and Craniofacial Research szervezet becslései szerint az Egyesült Államokban a fenti jelenségek 18 százalékban elhanyagolt szájhigiéne okán következnek be.

A szájban lévő baktériumok ugyanis olyan méreganyagokat bocsátanak ki, melyek az anya véráramán keresztül a méhlepénybe jutva befolyásolják a magzat fejlődését. Ezzel egy időben pedig a fertőzés hozzájárul a szülés idő előtti megindulásához is.

Bízzunk benne, hogy azok, akik eddig fogaik állapotának megőrzéséért nem tettek meg mindent, úgy szervezetük egészsége érdekében nem hanyagolják el a rendszeres fogmosást. Napi pár perces fogápolással nem csak magabiztosak lehetünk, de számos betegség is megelőzhető.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a TriDent Családi és Esztétikai
Fogászatban.
web: www.trident.hu
email: [email protected]
tel: 06 20 945 8797

A hír alapjául az „Oral health and overall health: Why a healthy mouth is good for your body” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!