Hírek

2007.03.07. 06:05

Megszűnhetnek a nemek szerinti tarifák

Decembertől megtiltaná a biztosítóknak az Európai Bizottság (EB) egyik irányelve, hogy egyes termékeknél eltérő tarifát alakítsanak ki a női és a férfi ügyfeleiknek. A szabályozás alól viszont várhatóan felmentést kér Magyarország.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A biztosítók úgy ítélik meg, a nők kevesebb esetben okoznak balesetet. Ennek megfelelően egyelőre kedvezőbb tarifákat alkalmaznak esetükben.
[/caption]Az uniós országokban és Magyarországon is megszokott, hogy egyes biztosítástípusoknál eltérő díjszabást alakítanak ki a társaságok a női és férfi ügyfeleik részére. Így hazánkban például az életbiztosításért kevesebbet kell fizetnie egy hölgynek hasonló korú férfi társánál amiatt, hogy a születéskor várható élettartam alacsonyabb az erősebbik nemnél.

Az EB egyik irányelve, az úgynevezett Gender-direktíva viszont december 27-étől megtiltaná a biztosítóknak a nemenként eltérő tarifák kialakítását. Az esélyegyenlőség és a nők védelmének jegyében megszületett szabályozás azonban valószínűleg egyik tagállamban sem lép majd életbe. Az egyes országok ugyanis felmentést kérhetnek alóla, ha statisztikai adatokkal alá tudják támasztani, hogy a két nem biztosítása egyes biztosítástípusoknál eltérő kockázattal jár.

„Már az összes tagország jelezte, hogy kérni fogja a felmentést, és mi is élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel. Ellenkező esetben a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások miatt óriási versenyhátrányba kerülnének a hazai biztosítók az olyan országokban lévőkkel szemben, amelyek megkapták a felmentést” – mondta el érdeklődésünkre Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára.

„A biztosítók egyik alapelve a kockázatarányosság, azaz, hogy minden ügyfélcsoport a saját kockázatának megfelelő díjat fizessen. Mivel egyes esetekben a két nem biztosítása más-más kockázattal jár, ezt az az alapelvet sértené, ha ugyanakkora díjat kellene leróniuk – mondta Maják Viktor, az Union biztosító marketing igazgatója. Ahhoz, hogy hazánk decemberig megkapja az óhajtott felmentést, módosítani kell a biztosításról szóló törvényt. A Mabisz ennek érdekében azt szeretné elérni, hogy még a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerüljön az erről szóló indítvány.

Az uniós országokban és Magyarországon is elsősorban az életbiztosításokat érintik a tarifakülönbségek. Ennek oka prózai: a nők statisztikailag bizonyítottan tovább élnek a férfiaknál. Egy 50 éves férfinak például többet kell fizetnie 20 évre szóló életbiztosításáért ugyanolyan korú feleségénél, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy meghal a biztosítás időtartama alatt. Ha ugyanez a két személy nyugdíjbiztosítást kötne havi 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítő járadékért, akkor viszont a feleségnek kellene mélyebben a pénztárcájába nyúlnia a díjfizetésnél. A biztosító eleve belekalkulálja a tarifájába, hogy az asszonynak valószínűleg évekkel hosszabb ideig kell majd fizetnie a járadékot. Az egészségbiztosítások terén is lehetnek különbségek a nemek között. A legtöbb társaságnál az idősebb nők biztosítási díja olcsóbb, míg a 25-30 év körüli nőké - a szülés valószínűsége miatt - drágább a hasonló korú férfiakénál. Hazánkban emellett még a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításoknál is különbséget tesznek egyes cégek a két nem között, általában a hölgyek javára.

Életbiztosítás aggastyánoknak

Az Egyesült Államok vezető biztosító társaságai a szokásos korhatár felett is elkezdtek életbiztosítást kötni. A jelentősebb társaságok sorra kínálják termékeiket a nyolcvan, sőt akár a kilencven éveseknek is. Ennek oka, hogy a gyógyászati eljárások fejlődésének, az életkörülmények javulásának köszönhetően jócskán meghosszabbodott a várható élettartam. Ezidáig a biztosítók 65-70 év felettiekkel, vagy komoly betegségekben szenvedőkkel már nem kötöttek életbiztosítást, vagy csak jóval drágábban, mint a fiatalabbakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!