Hírek

2007.03.06. 10:31

Rövid időn belül dönt a kormány a Tubesről

A civilek úgy vélik, a közgyűlésnek módosítania kellene az építési szabályzatot

BAMA

A tubesi lokátorról szóló, eredménytelen népszavazás után a civilek úgy vélik, a közgyűlésnek módosítania kellene az építési szabályzatot úgy, mintha a referendum érvényes lett volna. Erre nem jogi, hanem erkölcsi alapot szerezett a mintegy 39 ezer igennel szavazó pécsi – fogalmaztak. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője kijelentette, ha más nem, ők mindenképpen kezdeményezik a szabályzat módosítását, akár egy rendkívüli közgyűlés összehívásával is.

Ha a helyi jogszabályt mégis módosítani akarná a közgyűlés, a HM véleményezőként tiltakozhatna, amit nem kötelező figyelembe venni. A minisztérium – de akár egy magánszemély is – , ezt követően csak a szabályzat módosítása után tehetne törvényességi kifogást a közigazgatási hivatalnál.

Ezek után az Alkotmány Bíróság következhet, az ő döntésük azonban mindenkire kötelező. Mindeközben a HM elindíthatja a lokátor mint katonai létesítmény építésének engedélyeztetését a régi szabályzat szerint. Ha az a folyamat előbb lezárul, és megkapják az engedélyt, utólag nem lehet már módosítani a szabályzatot.

A radartelepítéshez kormányhatározat kell, ez ellen a város közgyűlése felterjesztési jogával léphet fel. A kabinet köteles válaszolni, de ha nem fogadja el a város érveit, az önkormányzatnak nincs több lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!