Hírek

2007.03.07. 05:17

Dübörgött a zene éjjel egy órakor

Olvasónk, egy Budapest közeli kisváros lakója egyik éjjel azért nem tudott aludni, mert a harmadik szomszédban zenét hallgattak. Az egész környék felriadt álmából.

Rados Virág

Az ember szabadsága addig terjed, amíg a másikét nem korlátozza – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagyis ha kedvünk szottyan zenét hallgatni, ezt megtehetjük, de csakis úgy, hogy másokat ne zavarjunk vele.

Az önkormányzatok általában saját rendeletben szabályozzák, mikor vannak a csendes órák az illetékességi területükön. Zártak be már nyilvános helyet azért, mert ezt a szabályt megszegte, zavarva a környék lakóit.

A csendháborítás magánlakásban szintén szabálysértés. Az éjjeli egy óra már biztosan beletartozik a csendes időszakba. Ha tehát valaki ilyenkor zenével dübörög, és sehogy sem tudjuk rábírni, hogy ezt ne tegye, kihívhatjuk a rendőrséget. A hatóság intézkedhet nyugalmunk érdekében. A mértéket nem ismerő szomszéd ellen pedig szabálysértési eljárást indíthatnak, amelynek végén megbírságolhatják.

A fenti esetben egyébként jobb is, ha rögtön riasztjuk a rendőrséget. Utólag fölöttébb nehéz bizonyítani, hogy egész éjszaka ment a hepaj. Ilyesmi általában akkor fordul elő, ha mondjuk valaki egy napközben dolgozó asztalosműhelyre panaszkodik. Akkor kérni kell például zajszintmérést, és a bizonyítás igen hosszadalmas.

Sajnos Magyarországon a szomszédkultúra gyerekcipőben jár – vélekedik a jogi szakember. Saját érdekeiket érvényesítve sokan fittyet hánynak embertársaik jogos igényeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!