Hírek

2007.03.03. 18:30

Elhallgattatta a BBC-t Nagy-Britannia főügyésze

Bírósági végzéssel tiltatta le a brit főügyész a BBC riportfilmjét.

Gy. M.

Az angol közszolgálati csatorna pénteken este sugározta volna filmjét a kormányzó Munkáspártnak a 2005-ös választási kampány előtt nyújtott, a gyanú szerint nemesi kiváltságokkal honorált magánhitelek ügyéről. Ehelyett azonban csak egy közleményt olvastak fel – a BBC kommentárjával, mely szerint a műsor levetítése közérdeket szolgált volna.

A helyzetet bonyolítja, hogy a tiltást az utolsó pillanatban kiharcoló főügyész elsősorban kormányzati jogi főtanácsadói tisztséget tölt be. Lord Goldsmith azonban a Scotland Yarddal kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: a tiltást nem a kormány, hanem a rendőrség kérésére eszközölték.

Nem ez az első példa nélküli lépés a 14 millió fontos (5,4 milliárd forintos) ügylet vizsgálata során: az ügyben kétszer kihallgatták Tony Blair miniszterelnököt is. Igaz, tanúként, nem gyanúsítottként válaszolt a Scotland Yard nyomozóinak, ám a második meghallgatást követően őrizetbe vették személyes kampánypénzgyűjtőjét, a pártkörökben csak Lord Készpénzautomataként emlegetett Lord Michael Levyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!