Hírek

2007.03.02. 17:14

Három hónap külföldi börtönben

Hazaérkezett tegnap kora délután az a fiatalember, akit több mint három hónapig ártatlanul tartottak fogva egy szlovákiai börtönben Nyitrán.

Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Dávid Árpád György útlevelével 30 milliós csalást követtel el Svájcban
[/caption]A nagybajomi Dávid Árpád György november 10-én utazott várandós menyasszonyával Szlovákiában élő leendő anyósát meglátogatni, azonban a szlovák rendőrök Párkánynál letartóztatták. A 28 éves férfinek eleinte fogalma sem volt, miért vezetik el bilincsbe verve őt, sőt előzetes letartóztatásba helyezésekor aláírt magyar nyelvű jegyzőkönyvből is csak annyit sejthetett, hogy a gyanú szerint valamiféle bűncselekményt követhetett el Svájcban.

Mint később kiderült, az ügy szálai másfél évre nyúlnak vissza. Egy fővárosi munkásszállón ugyanis eltűnt Dávid Árpád útlevele, az okmánnyal pedig egy ismeretlen visszaélt. Lakást bérelt a svájci Luganóban, s alkalmi árú, nem létező számítógépeket kezdett az interneten árulni. A csaló összesen 126 ezer euró (több mint 30 millió forint) értékben vett fel előleget a gépekre, majd felszívódott. Az alpesi ország rendőrei az adatok alapján nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, s ennek kapcsán került bilincs a nagybajomi burkoló kezére jóval később.

„Három hónap börtönben töltött idő mindenképpen hosszú, de sajnos az eljárás ebben az esetben ennyire nehézkes volt”, mondta el lapunknak dr. Riskó Nagy László pozsonyi magyar konzul. „A börtönben töltött első hat hetéért nem Szlovákia a felelős, ugyanis a gyanúsított kiadatását Svájc csak 39 nap után kérte. Ez a késlekedés vezetett oda, hogy nagyon lelassult az ügyintézés. A karácsonyi és újévi hivatali szünet január 10-ig tartott, majd az igazságügyi miniszter volt szabadságon. Összességében a szlovák hatóságok minden esetben jogszerűen és a határidőket betartva jártak el.”

A fogvatartás körülményeire a konzul tájékoztatása szerint a férfinek nem volt panasza. „Találkozásunkkor Dávid úr elmondta, nem érzi magát fenyegetve a börtönbe, s volt olyan zárkatársa aki beszélt magyarul. A megfelelő körülményekért már a börtönbekerülés előtt közbenjártunk a börtönparancsnoknál. Való igaz, hogy a szeretteinek írt leveleit felbontották a hatóságok, de ez törvényes volt, ugyanis Szlovákiában – akárcsak hazánkban – bizonyos súlyú bűncselekményekkor ez előírás”, mondta el a konzul.

A férfit végül február 26-án szállították át északi szomszédunkból Svájcba, ahol ügye másfél nap alatt tisztázódott. További egynapos tartózkodását a svájci állam állta, s elutazása előtt a fiatalember a rendőrkapitánnyal vacsorázott együtt. Információink szerint a hazatért Dávid Árpád az időközben elmaradt esküvőjére készül, s várja, hogy első gyermeke áprilisban megszülessen. A kártérítés kérdéséről még nem döntött, de a konzul véleménye szerint Svájc fizetni fog az ártatlanul börtönben töltött hónapokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!